Corvinus HÖK

Szakkollégiumok

Formálisan:

A szakkollégium a hazai tehetséggondozási rendszer eleme, sajátos jogintézmény a magyar felsőoktatás rendszerében. Tagjainak igyekszik megteremteni a (nemzetközi viszonylatban is) magas szakmai színvonal eléréséhez a megfelelő környezetet. A szakkollégium alapító irata sokféle lehet, de rendszerint a tagok együttlakásának tényén alapul, s célul tűzi ki a társadalmilag érzékeny és jól informált értelmiségiek képzését, a szakkollégisták tehetséggondozását, önkiteljesedésének elősegítését. A szakkollégiumi tehetséggondozás kettős célja rendszerint: 

  • az eltömegesedő felsőoktatásban a tehetséges diákok megtalálása, tehetségük kibontakoztatása, fejlesztése
  • a társadalmi hátrányokkal küzdő diákok esélyeinek kiegyenlítésére irányuló oktatási tevékenység

A több mint 40 éves múlttal rendelkező intézmények lehetőséget adnak tagjaik számára az egyetemtől független kurzusok hallgatására és kutatások végzésére, miközben demokratikusan működő öntevékeny közösség részét képezik. Ezenfelül mindegyik szakkollégium tagjaként az országos és a nemzetközi össz-szakkollégiumi hálózat tagjává is válsz.

Informálisan:

Szakkollégistának azért jó lenni, mert kapsz egy baráti közösséget, ami hazavár suli után. Délutánonként a koliban elmész kurzusokra, ahol olyan dolgokat tanultok, amit az egyetemen vagy egyáltalán itthon nem lehet. Mert a kurzustartóink velünk együtt rakják össze a tematikát, pontosan olyanra, amilyenre mi szeretnénk. Ezután általában esténként valamilyen közösségi program van, ahol vagy társadalmi kérdésekről vitázunk (pl: hogyan lehetne jobb a közoktatás) vagy csak szimplán kimozdulunk a városba. A 4-5 éves szakkolis pálya során az ember elképesztően sokat fejlődik személyesen és szakmailag, és egy olyan közösség részévé válik, amely utána meghatározó lehet egész élete során.