Corvinus HÖK

Interjú Tóth Milán

Elnök, Keresztény Diákkör

Mesélj magadról, milyen szakra jársz? Mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

Tóth Milán vagyok, az International Relations mesterszak másodéves hallgatója, valamint a Corvinuson tevékenykedő Keresztény Diákkör vezetői szerepét is betöltöm. Az alapképzésemet a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen végeztem nemzetközi biztonság- és védelempolitika szakon. Szabadidőmben szívesen járok keresztény programokra, szolgálok a gyülekezetemben, mindemellett szeretek úszni, futni, sakkozni, zenélni, énekelni, de érdekel a csillagászat is.

Mi motivált abban, hogy a Corvinus Keresztény Diákkörhöz csatlakozz?

Én tavaly, az alapképzésem végén tértem meg, ekkor volt egy objektív találkozásom Istennel. Ezt megelőzően nem is tudtam, hogy vannak hitüket aktívan megélő keresztény fiatalok, közösségek.  A megtérésem viszont erőteljes hatással volt rám, teljesen nyitott lettem a fiatal keresztény közösségek megismerésére.

Így, amikor a Corvinusra kerültem, elkezdtem érdeklődni egy, az egyetemen esetlegesen működő keresztény diákkörről. Mint kiderült, éppen nem volt ilyen, ugyanis a korábbi Keresztény Diákkör tagjai már végeztek az egyetemen, a Covid alatt pedig nem sikerült azt sajnos újraindítani. Egyébként maga a Diákkör igen régóta, 1989 óta aktívan jelen volt a Corvinuson. Szóval felkértek, hogy alapítsam újra a Diákkört, amibe kevés tapasztalattal, de annál nagyobb lelkesedéssel bele is kezdtem. Elkezdtem hívni ismerősöket, valamint az „anyaszervezet” által is meghirdettük az alkalmakat, melyről később említek még pár szót. Igazából így lettem tagja és egyben újraalapítója is a Diákkörnek.

Hogyan épül fel a szervezetetek, illetve a vezetőségetek, hányan vagytok most?

A Corvinus Keresztény Diákkör (CKD) nem egy önálló szervezet, hanem a MEKDSZ (Magyar Evangéliumi Keresztény Diákszövetség) égisze alatt létezik és tevékenykedik az egyetemen. A MEKDSZ keretében jelenleg több, mint 20 magyarországi egyetemen van hasonló keresztény diákkör, mint a miénk. Mind a Diákkör, mind pedig a MEKDSZ ökumenikus, azaz felekezetközi alapon létezik. A CKD-nek én lennék a vezetője, és van egy alelnökünk is, Balogh Melánia. Ő végzi az adminisztratív feladatokat, amely számomra nagy megkönnyebbülést jelent. Mindemellett a Diákkör működésében aktívan részt vesznek olyan hallgatók is, akik egyébként rendes tagként vannak feltüntetve, amiért szintén igen hálás lehetek. Alkalmainkat hetente tartjuk, ebben a félévben minden Hétfőn este 19:00 órától a C-430-as teremben jövünk össze.

Az, hogy hányan vagyunk, változó. Az elmúlt évben körülbelül 40-en fordultak meg a Diákkörben, akik közül 13 – 15 főt mondanék elhivatott tagnak. Ugyanakkor az is igaz, hogy mi nem egy szokványos diákszervezet vagyunk, hiszen nincs hivatalos tagfelvételi időszak (meg tagfelvétel sem), mi igazából a szorgalmi időszak egészében mindenkit szeretettel várunk az alkalmakon. Ezt nevezhetjük tagfelvételnek is: valaki eljön az egyik alkalmunkra, megtetszik neki a Diákkör, majd rendszeresen elkezd járni. Otthon érzi magát, ezért tag lesz az érdeklődőből. Egy-egy alkalmon pedig 10-12-en szoktunk összejönni, ebből 8 fő tekinthető a magnak. Természetesen örülök annak, ha valaki elköteleződik a Diákkör mellett, de tulajdonképpen mindenki úgy és akkor jön, ahogy éppen ráér.

Pár szóban mesélj az elnöki feladataidról!

Vezetőként egyrészt az alkalmak megszervezése és levezetése, a feladatok kiosztása és koordinálása, valamint olyan részfeladatok elosztása tartozik hozzám, minthogy ki vezeti le a dicsőítést, a Bibliatanulmányozást, illetve a játékos feladatokat. Másrészt van egy formális része is a vezetői szerepnek, így kapcsolatot tartok az egyetemmel és a HÖK-kel, illetőleg a MEKDSZ-el. Utóbbi esetben személyesen is képviselem a Diákkört, beszámolok a fejleményekről, lehetőségekről mindkét irányban.   Harmadrészt pedig van egy lelki része is a vezetői létnek. Szívemhez közel érzem a Diákkör tagjai felé irányuló egyfajta pásztori lelkületet, a gondviselést és kötődést. De vezetői feladatomhoz sorolnám még a tanítványozást is, mely a keresztény élet egyik alapköve.

Melyik projektedre vagy eddig a legbüszkébb?

Idén ősszel indítottunk egy Alpha kurzust, amit úgy említenék meg, mint számomra legbüszkébben megélt projektet. Az Alpha ugyanis nem egy egyszemélyes munka, hanem komoly elköteleződést és időbefektetést igényel a Diákkör tagjai részéről. Lévén, hogy sokan elfoglalt életet élünk az egyetem mellett (többen más Diákszervezetnek és Szakkollégiumnak is aktív tagjai), és hogy egy éve alakultunk újra, hatalmas áldásként élem meg, hogy létrejöhetett az Alpha. Hiszen az is időbe telik, míg az ember ki tud építeni egy bizalmi kapcsolatot másokkal, vagy el tud köteleződni egy közösség mellett. Az Alpha egyébként egy 10-11 alkalmas, egymásra épülő keresztény evangelizációs sorozat, amellyel hetente haladunk. Az alkalmak három részből állnak: egy közös vacsorából, egy keresztény szemszögű rövidfilm megnézéséből, valamint egy kiscsoportos beszélgetésből. Maga az Alpha főleg azoknak szól, akik nem tartják magukat keresztényeknek, de nyitottak arra, hogy megismerjék Istent, a kereszténységet, vagy csak részt szeretnének venni egy építő jellegű beszélgetésben az élet nagy kérdéseiről. Kiváló lehetőség, hogy a hallgatók feltegyék kérdéseiket és kifejtsék álláspontjukat mindenféle megítélés nélkül. Az Alpha prioritása, hogy bárki is jön, otthon érezze magát.

Milyen szakmai fejlődést biztosítotok a hozzátok jelentkezőknek?

Fontos, hogy a Diákkör nem gyülekezetet helyettesít, nem egy gyülekezet, elsődleges célja a Corvinuson tanuló fiatalok elérése és megszólítása. A Corvinusos hallgatóknak nyújtunk közösséget egyetemi éveik alatt, összekapcsolva őket más fiatalokkal. Mindemellett a Diákkör egyfajta kapocsként is szolgál, hiszen rengeteg eseményről (fórumok, panelbeszélgetések, keresztény programok és táborok) is tájékoztatjuk a tagjainkat. A Diákkör nem egy lelkészképző hely, sokkal inkább szeretnénk egymást építeni és lelki értelemben felkészíteni majd a munka világába, későbbi hivatásunkra, bármi legyen is az. Célunk, hogy keresztény hitünket megélve, abban megerősödve tudjunk nekivágni az egyetem utáni éveknek. Van olyan volt Diákkörös például, aki külföldön lett nagykövet, vagy aki az MNB-ben dolgozik, mint főosztályvezető, vagy más nagyvállalatnál tölt be fontos pozíciót. Vagy szerényebb, de legalább annyira áldott munkát végez. A lényeg, hogy mindannyiuk az élet kihívásaira megedződve, számos testvérré vált baráttal tudta elkezdeni szakmáját. Akár keresztény, akár világi szolgálatba áll be valaki tanulmányait követően, a Diákkörben felszedett értékeket, kincseket bizonyosan tudja hasznosítani majd. Mi ebben igyekszünk segíteni.

Mekkora hangsúlyt fektettek a közösségi programokra, milyen gyakran szerveztek csapatépítőket?

Természetesen törekszünk a közösség építésére is az alkalmakon kívül. Szoktunk például túrázni, társasozni, közösen elmenni valamilyen keresztény eseményre, együtt reggelizni, összejönni beszélgetni, imádkozni, bátorítani egymást. Átlagban ezek kéthetente kerülnek megrendezésre. Mindemellett más egyetem Diákköreivel is szoktunk közös alkalmakat tartani. Ezen kívül pedig a MEKDSZ is nyújt számtalan lehetőséget közösségépítésre.

Kinek ajánlanád a jelentkezést, milyen hallgatókat vártok?

A legmagasabb szinten azt mondanám, hogy mindenkinek. Mindenkinek szüksége van arra, hogy beszélgessen az élet kérdéseiről, közösen keresvén válaszokat azokra. Szűkebben nézve azoknak a fiataloknak, akik közösségre vágynak és szívesen ismerkednének más keresztény fiatalokkal, akár szaktársakkal. Azoknak is, akik egyetemi éveik alatt el szeretnének mélyülni a Biblia megismerésében. De azoknak is szívből ajánlom a Diákkört, akik nem keresztények, viszont nyitottak a kereszténység megismerésére egyetemista társaik körében, és kicsit más oldalról szeretnék megismerni azt, mint amilyen előítéletek esetleg kialakultak bennük. Tehát mind keresztényeknek, mind keresőknek, mind érdeklődőknek, mind ateistáknak, vagy épp másban hívőknek egyaránt ajánljuk magunkat.