Corvinus HÖK

Interjú Czárth Luca

Elnök, Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiuma

Mesélj magadról, mit tanulsz az egyetem, és milyen a Corvinusos tapasztalatod?

Jelenleg International Economy and Business mesterképzésen tanulok, mester másodévesként. Jelenleg nagy szakdolgozat írási hajrában vagyok. Alapképzésen Nemzetközi Tanulmányokat végeztem, úgy éreztem ezt ki kell egészítenem gazdasági tudással, hogy globális képet kapjak a nemzetközi kérdésekről. Alapképzésen még állami rendszerben kezdetem, míg mesteren már az új struktúrában, én nagyon élvezem, hogy nap, mint nap részese lehetek az átalakulásnak, fejlődésnek, szerintem nagyon izgalmas, hogy az egyetem rendezvényein keresztül, akár mi is formálhatjuk a jövő Corvinusát.

Mikor csatlakoztál a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumához?

2018 februárjában csatlakoztam, elsőévesként az első adandó alkalommal és ezt életem egyik legjobb döntésének tartom, hiszen azóta egy motiváló közösség része vagyok minden egyes nap. Ezt a dátumot leírva, nagyon öregnek érzem magam, 4 teljes éve, de közben örülök, hogy ilyen hosszan, 4 teljes éve, lehetek már e GyDSZ Család tagja.

Mi volt, ami elsőre annyira megfogott a GYDSZ-ben, hogy hozzájuk csatlakoztál?

Gólyatáborban azonnal eldöntöttem, hogy GyDSz-es leszek, pedig általában döntésképtelen vagyok és mindent agyonmérlegelek. Az fogott meg, ahogy egymással viccelődtek, érződött, hogy ez egy igazi közösség. Nyilván emellett illett a szervezet képzése a szakomhoz és szerettem volna az elejétől tudatosan a maximumot kihozni az egyetemi tanulmányaimból. Így biztos voltam benne, hogy szeretnék valami extrát, nekem ez a GyDSz lett.

Ma is megvan ez az érzés a szakkollégium kapcsán?

Sokszorosan, hiszen már ennek a közösségnek a szerves része vagyok, nehéz egyáltalán elképzelni az életem a srácok nélkül.

Általánosságban milyen projekteket valósítotok meg, és jelenleg miken dolgoztok?

Mindig van egy aktuálisan futó szakmai projektünk. Mindig azt mondjuk, hogy most picit pihenünk, majd egy perc múlva realizáljuk, hogy nyakunkon a következő tervünk megvalósítása. Ez így leírva úgy tűnik, mint egy teher, de mi imádjuk a pörgést és hogy értéket teremthetünk.

A kisebb belsős programok mellett folyamatos projektként említeném a nyílt szakmai eseményeinket. Ebből idén kimondottan sok volt, német választások, sportdiplomácia, francia EU elnökség, biztonságpolitika és még sok témában, ezek mind a legkiválóbb szakértőkkel valósultak meg. Emellett adhoc projektjeink is vannak, most épp egy V4-es konferencián dolgozunk és egy szimuláción görög partnerszervezetünkkel. Közösségi szinten nagyobb projektek a táborok vagy összességében az integráció. Mindemellett pedig ott is folyamatos az ötletelés a kisebb közösség építő programokon és a társadalmi felelősségvállalási projekteken. Jelenleg a bevonó tábor mellet, szervezés alatt áll a szülinapi ünnepségünk és egy erdélyi kirándulás is. Pont a napokban pedig elkezdtünk gondolkodni egy nagyobb hangvételű jótékonysági akcióban nyárra, reméljük nem sokára erről is beszámolhatunk nektek mint sikeres projekt.

Milyen lehetőségek várnak a felvett jelentkezőkre a GYDSZ-ben szakmai és közösségi téren egyaránt?

Számtalan lehetőség vár rájuk, szakmai téren azonnal belecsöppennek az aktpolok és a belsős szakmai beszélgetések világába. Itt figyelünk arra, hogy workshopokon keresztül felkészítsük őket az első interaktív programjaik előtt, hogy ha még nem is magabiztosan, de tudják, hogy működnek ezek a programok, hogy érdemes felkészülni. Új tagjaink felvételük után azonnal választhatnak gólya-kurzus kínálatunkból is, amelyek 1-1 szakirányhoz kapcsolódnak így betekintést nyerhetnek, hogy melyik szakirány mit fed a későbbi választásuk előtt. Közösségi téren rengeteg bevonó programmal készülünk, ismerkedések, közös étkezések, bulik, kulturális programok, de a legfontosabb mégis a bevonó táborunk áprilisban. Ez a tábor az egyik kedvencem minden évben. Különösen látni, ahogy az új tagjaink beilleszkednek és mire hazamegyünk már senki nem tudja megmondani kit mikor vettek fel.

Milyen a megoszlás a szakmai és közösségi programok között, és hogy néznek ki ezek az alkalmak?

Hasonló a megoszlás, néha eltolódik az egyik irányba kicsit, mondjuk február-márciusban dominánsabb a szakmaiság, míg félév végén, mire mindenki fáradt a közösségen van nagyobb hangsúly. Ami biztos, hogy minden héten van minimum 1-1 szakmai és közösségi programunk.  

Mióta töltöd be az elnöki pozíciót? Milyen tervekkel vágtál neki a kihívásnak, és mi az, amit már sikerült megvalósítani?

Hűha, egy újabb kérdés, amire a válaszom az, hogy régóta. 2020 májusa óta vagyok a szervezet elnöke, szóval a második ciklusom végéhez közelítek. Rengeteg elképzeléssel, tervvel indultam neki 2020-ban, de mit valósítottam meg? Egyedül semmit, minden célt közösen értünk el a vezetőséggel és a tagsággal. Büszke vagyok a hatékonyság növelésére, a nemzetköziesedés megindulására, a jelenleg még apró könyvtárunkra, arra, hogy már szakirányok mentén tanulhatunk, de főleg arra, hogy nem félünk nagyot álmodni. Nagyot álmodunk és NYATA-t szervezünk, nagyot álmodunk és szakmai előadásokat szervezünk a terület legkiválóbb szakértőivel, ha pedig hibát találunk, újra álmodjuk a szervezetet hiba nélkül.

Mik a megvalósításra váró elképzelések, hosszútávú tervek?

Belekezdtünk egy nagyobb szervezeti reformba, úgy éreztük itt az ideje, hogy az 5 év alatt felhalmozott tudást a szervezet jelenlegi struktúrájában való működéséről, beleépítsük a működésünkbe, hiszen csak így fejlődhetünk. Hosszútávon a nemzetköziesedés mélyítése egy nagy célunk.

Milyen területeken lehet nálatok aktív szerepet vállalni?

Négy plusz egy szekcióban dolgozunk, ezek a kommunikációs, a közösségi, az operatív és a szakmai. A plusz egy pedig a szerkesztőségünk, mely autonóm módon működik és a heti szakmai hírkövető hírlevelünkért felel. Szerintem elég leíró neve van a szekcióknak, ezeken a területeken tudnak a tagok tevékenykedni, ha pedig valami nem illik a struktúrába, azt projekt alapon valósítjuk meg. Biztos vagyok benne, hogy ebből a kínálatból mindenki megtalálja a hozzáillő területet, ahol szívesen tevékenykedik.

Milyen érdeklődésű fiataloknak ajánlanád a Gyakorlati Diplomácia Szakkollégiumát?

Aki nyitott a nemzetközi események megismerésére és megértésére azokat mind szeretettel várjuk szaktól függetlenül. Számunkra az a fontos, hogy aki hozzánk szeretne jelentkezni legyen tájékozott és kritikus gondolkodású. Ez nem azt jelenti, hogy már nemzetközi szakértői tudással kell rendelkezni, hiszen első évesként sokan még azt se tudják hol tudnak megfelelően tájékozódni. Ezekben mi majd segítünk, ha látjuk, hogy a jelentkező érdeklődik és tesz a maga módján azért, hogy bővítse tudását.

Hol találkozhatnak Veletek legközelebb a hallgatók?

Pont most zárult le felvételi folyamatunk, ami előtt rengeteg nyílt programunk volt, az utolsó, amire nagyon büszkék vagyunk a Biztonságpolitikai előadás volt Rektor Úrral, Dr. Maróth Gáspárral és Dr. Ruszin-Szendi Romulusszal. Ezen felül mire ezt olvassátok az NKE-n is lezajlik egy előadásunk mely az orosz-ukrán eseményeket elemzi Kína szemszögéből. Szóval most csak azt tudom mondani, hogy kövessenek minket közösségi medián és biztos vagyok benne, hogy nemsokára jelentkezünk valami izgalmas programmal. Azt pedig csak halkan súgom meg itt a végén, hogy az új logónkról is lekerül az a bizonyos lepel és már nem kell sokat aludni…

Köszönjük szépen, hogy megosztottad velünk ezt a sok érdekes információt a szakkollégiumotokról!