Corvinus HÖK

Interjú Szabó Laura

Elnök, Female Management Network

Kérlek mesélj magadról és arról, hogy mikor találkoztál először az FMC-vel?

Sziasztok! Szabó Laura vagyok harmadéves pénzügy és számvitel alapszakos hallgató, számvitel specializáción, és jelenleg én töltöm be a Finance Master Club elnöki tisztségét. Én alapvetően a Luca Pacioli Társaságban tevékenykedtem sokáig, részt vettem az ELTE Tagszervezet létrehozásában koordinátorként (ugyanis a másik szakom az ELTE-hez kötődik, ahol negyedéves joghallgató vagyok). Itt kezdtem el először foglalkozni a szervezetfejlesztéssel, az emberek összehangolásával és a szervezet irányításával. Számvitelesként a vezetés és a szervezés nem tartoztak a fő fókuszaim közé, azonban ahogy elkezdtem egyre többet dolgozni más, korábban számomra ismeretlen emberekkel rájöttem, hogy a jó kommunikációs készségek elengedhetetlenek, így a diákszervezeti vezető léthez is hosszú úton át vezetett az út.

Miért pont ehhez a diákszervezethez csatlakoztál?

Miért éppen az FMC számvitelesként? Azt gondolom, hogy ahhoz, hogy valaki igazán értsen a számvitelhez értenie kell a pénzügyhöz is, különösen igaz ez abban az esetben, ha valaki szeretne egyszer hitelintézeti mérleget aláírni, nekem pedig eltökélt célom, hogy egyszer hitelintézeti könyvvizsgáló legyek, ehhez pedig elengedhetetlenek a számviteli mellett a pénzügyi ismeretek is.

Hogyan zajlik Nálatok a szervezeten belüli élet a tagfelvételtől nézve? Milyen lépcsőkön juthat egy tag az elnöki pozícióig?

Nálunk a tagok első-, vagy másodéves hallgatóként kerülnek be a diákszervezetbe, ezt követően nincsen kifejezett út az elnöki pozícióig, hiszen egyből tagból is lehet elnökké válni, valamint be lehet járni a hagyományos utat is, hogy középvezető, majd felsővezető és utána elnök.

És Neked hogy épült fel a szervezeten belüli életutad, milyen pozíciókat töltöttél be?

Én úgy avanzsáltam egyszerű tagból elnökké, hogy más szervezetekben és projektekben vezető szerepet töltöttem be évek óta, és innen eredt a vezetői tapasztalat, ami után megugorhatónak éreztem az elnöki pozíciót.

Mikor kerültél elnöki pozícióba, és meddig töltöd be ezt a pozíciót? Milyen terveid vannak a szervezet számára?

2021. szeptemberétől 2022. szeptemberéig töltöm be az elnöki pozíciót, szeretném, ha ezalatt a szervezet teljesen maga mögött hagyhatná a COVID-19 hatásait, és mind szakmailag, mind közösségileg fejlődne.

Mi motivál minden nap az FMC-ben?

Engem az motivál, hogy minél több diák az egyetem után ne haza rohanjon, és ne az jelentse a célt, hogy már a szerda délutáni vonattal hazautazzon, hanem az, hogy az egyetemi tanulmányokat kiegészítő kurzusokon vegyen részt, kapjon hírt tanulmányi versenylehetőségekről, és ami a legfontosabb egy olyan baráti-szakmai közösség része legyen, ami miatt még motiváltabbá válik a szakmai fejlődésre.

Milyen lehetőségeket biztosítottok a hozzátok jelentkezőknek szakmai téren?

Szakmai téren egy stabil kurzusrendszert működtetünk, ami az első évben a pénzügyi bevezető kurzusokat jelenti, majd ezt a második évben a programozási és a tőzsdei kurzusok követnek. Azonban középtávú célként törekszünk a kurzusrendszer további diverzifikálására, így újabb partnercégekkel a kapcsolati hálónk bővítésére is nagy hangsúlyt fektetünk. Ezen kívül az interaktív kurzusok is egyre inkább tért nyernek, hiszen ezek segítik leginkább a hard- és a soft-skillek párhuzamos fejlesztését. Idei kurzus kínálatunkból egy kis ízelítő: OTP Bank – Pénzügyi kurzus, Random Capital – Tőzsdei kurzus, Morgan Stanley – Programozási kurzusok (Python, SQL, VBA). Ezeket a zömében pénzügyi kurzusokat kiegészítik a testvérszervezetekkel közösen hallgatható audit, adózási és gazdasági jogi kurzusok. A célunk az, hogy egy sokszínű és átfogó képet kapjanak a hallgatók a pénzügyi világ működéséről amikor megszerzik a Pacioli Diplomát.

Szerveztek közösségi programokat is?

Erős szakmai oldalunk mellett természetesen mindig szakítunk időt a kikapcsolódásra, közösségépítésre, ezt erősítette a Covid előtt hagyománnyá vált havi rendszerességű programunk, amikor is beszélgetéseket szerveztünk Egyetemünk neves oktatóival az AfriCafeban. Ezen hagyományt szeretnénk visszahozni a működésünkbe, így amennyiben lehetőség lesz rá, még ebben a szemeszterben újra elindítani.

Mit fogsz magaddal vinni az FMC-ből?

És hogy mit viszek magammal, ha vége az FMC elnöki posztomnak? Azt a rengeteg vezetői tapasztalatot, ami remélhetőleg mind a további tanulmányaim, mind a későbbi munkám során hozzájárul ahhoz, hogy szakmailag többet tudjak a versenytársaimnál, és magasra értékeljem az emberi kapcsolatokat a környezetemben és jobban tudjak egy csapatot bármilyen szituációban koordinálni.

Köszönöm szépen interjút és a sok érdekes információt!