Corvinus HÖK

Interjú Horváth Benedek

Társelnök, Experimental Student Capital

Mesélj magadról, milyen szakra jársz, mivel töltöd szívesen a szabadidődet?

Horváth Benedek vagyok, harmadéves alkalmazott közgazdaságtan hallgató. Nagyon nagy szenvedélyem a sport, kiskorom óta versenyszerűen sportolok, volt, hogy több sportot is űztem egyszerre. A versenyszellem manapság kezd alábbhagyni és egyéb hobbijaim előtérbe kerülni, mint például a kriptovalutákkal vagy NFT-kkel való kereskedés. Ezen kívül szeretek időt tölteni a barátaimmal, családtagjaimmal, legyen szó bármilyen programról, minőségi időtöltésről.

Mi motivált abban, hogy az Experimental Student Capital-hoz csatlakozz?

2020-ban kezdtem tanulmányaimat és csak pár hetet jártam be az egyetemre, amikor bevezették a covid elleni korlátozásokat és ezzel együtt az online oktatást. Az online kommunikáció okozta nehézségek miatt kimaradtam a legtöbb eseményből (persze ezt egy erős motiváció csökkenés övezte az oldalamról). Ebből kifolyólag nem is ismertem meg a diákszervezeteket, habár nagyon szerettem volna egy társaság tagja lenni. A történtek után kicsit le is mondtam a diákszervezeti életről, egészen a második évem közepéig, ugyanis a tavaszi félévem előtt egy baráti találkozó során egy régi barátom szóba hozta, hogy nemrég alapítottak egy diákszervezetet, az ESC-t, ahol lényegében szimulációs vagyonkezeléssel foglalkoznak, ha érdekel szívesen mesél kicsit bővebben. A beszélgetés majdnem 2 óra hosszat tartott és mondanom sem kell, egyből nagy lett a szerelem. Nagyon tetszett a szervezet működése, hogy egymástól tudunk tanulni. Tetszettek a csapatok, főleg a kriptovalutás és kvantitatív elemzéses csoport. Ezt a pillanatot úgy éltem meg, mintha az ölembe hullott volna egy ajándék, a sors akarta így. Továbbra sem ismertem egy diákszervezetet sem, csak ezt az egyet, de tudtam, hogy nem is kell mást keresnem, mert ennél hozzám illőbbet úgysem fogok találni. Erre pedig máig nem tudtam rácáfolni.

Hogyan épül fel a szervezetetek, illetve a vezetőségetek?

Jelenleg ketten vagyunk társelnökök, közvetlen alánk tartozik a szervezet 4 csoportvezetője: kvantitatív pénzügyek, részvényelemzés és portfólió menedzsment, makrogazdasági elemzés és kriptovaluta elemzés. A csoportvezetők feladata főként a tagokkal való foglalkozás, tanítás, a csoportban zajló elemzések koordinálása. Szervezetünk kiegyensúlyozott mátrix alapon működik, ahol a főbb vezetést az elnökök és a csoportvezetők végzik. Számunkra fontos, hogy a csoportvezető alkotóeleme legyen a döntéshozásnak, hiszen ők foglalkoznak közvetlenül a tagokkal, ők képzik a jövő vezetőit. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk az elemzések elkészítésére. Nálunk nincsenek kurzusok, mi együtt tanulunk és együtt alkotunk. Kisebb csapatokban vagy akár egyénileg csináljuk elemzéseinket.

Milyen vezetői pozíciót töltesz be és mióta? Pár szóban mesélj a feladataidról!

Ez az első félévem elnökként, pontosabban társelnökként. Legfontosabb feladatok egyikeként a kapcsolatteremtést mondanám cégek, tanárok és diákok felé egyaránt. Legalább ilyen fontos feladatnak mondanám a jövőkép, a célok meghatározását és a minőségi közösség, barátságos légkör megteremtését. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy bár a vezetés fontos, de a csoportvezetők és tagok munkája és odaadása egyaránt ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb.

Milyen előadásokat szoktatok szervezni? Melyiknek volt eddig a legnagyobb sikere?

Diákszervezetünknek ez az első működő éve, így kiforrott rendszer az előadásokkal kapcsolatban még nincs. Nyílt előadásainkon releváns gazdasági kérdésekre keressük a választ, szakértők, befektetők és tanárok előadása, beszélgetése során. Az ESC-n belül pedig, amikor a csapataink eljutnak egy-egy elemzés végére, azt prezentálják a szervezet tagjai felé, ahol mindenkinek bővülhet a tudása a saját csapatától kicsit eltérő, de mégis hasonló területtel kapcsolatban.

Legsikeresebb előadásunk a „Hova tart a forint?” című nyílt előadásunk volt a Corvinuson Dr. Pogátsa Zoltánnal és Dr. Sebestyén Gézával, ahol a címből is vélhetően az inflációs problémákra kerestük a választ.

Melyik projektedre vagy eddig a legbüszkébb?

Legbüszkébb projektem az előző félévhez köthető, ahol még a kriptovaluta csoport tagjaként üzemeltem és ugyan nem egyedül, hanem csoporttársaimmal együtt dolgoztunk ki egy közel 45 oldalas kripto enciklopédiát, amely ennyire részletesen, mindent magyar nyelven bemutatva még sehol sem szerepel az irodalmak között.

Mekkora hangsúlyt fektettek a közösségi programokra, milyen gyakran szerveztek csapatépítőket?

Az ESC-ben jellemzően sok szaktársra, szaktársakon kívül pedig barátra lel az ember, tehát egy olyan összetartó baráti társaságról van szó, ahol a kapocs nagyon szoros. Nálunk van egy olyan szokás, hogy egy-egy megbeszélés után vagy megtartott előadás után étterembe, enni szokott eljárni a csapat, ahol egy kellemes ebéd-vacsora során szoktunk kicsit kikapcsolni, egymással időt eltölteni, beszélgetni. Persze más jellegű csapatépítőink is előfordulnak, melyek havi jelleggel szoktak rendeződni.

Miért érdemes hozzátok jelentkezni? Milyen szakmai fejlődést biztosítotok a hozzátok jelentkezőknek?

A diákszervezet célja, hogy az egyetemen kapott tudást átvezessük a gyakorlatba. Természetesen nem csak erre építünk, vannak olyan csoportjaink, melyek extra tudást igényelnek, de ezt az új tagok a segítségünkkel viszonylag hamar eltudják sajátítani és a fókusz újra a szakmaiságra kerülhet. Arra törekszünk, hogy olyan tudást adjuk át tagjainknak, melyet valóban használni tudnak majd karrierük során és amivel kiemelkedhetnek a munkaerőpiacon a jelentkezők tömegéből.

Mit üzensz az új tagoknak?

Ha érdekel a befektetések világa, vagy hogy hogyan működik egy befektetési alap, akkor jó helyen vagy. Az ESC-ben minden vezető azon dolgozik, hogy a maximumot nyújtsa neked és hogy a maximummal is távozz karriered, pályakezdésed előtt. Ha szeretnél egy hasonló érdeklődésű, baráti közeg tagja lenni, akkor itt a helyed!

Meséld el az egyik kedvenc emlékedet a szervezethez kapcsolódóan!

Az egyik kedvenc legutóbbi élményem a gólyatáborhoz köthető, ahova ugyan mi csak a diákszervezetet mentünk le hirdetni, de nekem ez ennél sokkal több volt. Már a leutunk is nagyon jó hangulatban zajlott, hosszas beszélgetésekbe kezdtünk társelnök barátommal. Lent a gólyatáborban pedig nagy élmény volt beszélgetni az egyetemista éveikbe vágó diákokkal és kicsit visszatekinteni, hogy nemrég még én is az ő cipőjükben jártam. Ráadásul még jó kapcsolatokat is építettünk ki más diákszervezetekkel, így egy nagyon pörgős, élménydús eseményként fogok rá mindig is emlékezni.