Corvinus HÖK

Interjú Rózsa Renáta

Elnök, Corvinus Művészeti Akadémia

Mesélj kicsit magadról, milyen szakra jársz? Mit csinálsz szívesen a szabadidődben?

Rózsa Reni vagyok, nemzetközi gazdálkodást hallgatok a Corvinuson, de emellett mindig érdekeltek a művészetek és rendszeresen alkottam is. Jelenleg is próbálok időt szakítani rá, de munka mellett már nehezebb, a CMA viszont az a hely és fix időpont, amikor erre lehetőség adódik, ráadásul nagyon jó csapatban, színes projekteket megvalósítva. Szabadidőmben zongorázni, festeni, fotózni szeretek, illetve a zenét is imádom. Nagyon sokféle téma érdekel és filozofálni is rendszeresen szoktam. Emellett kilométereket sétálok, jógázok.

Mi motivált abban, hogy a Corvinus Művészeti Akadémiához csatlakozz?

Anno gólyaként csatlakoztam még a CMA-hoz és nagyon jó döntésnek tartom, hogy rögtön az egyetem elején történt ez, mert izgalmasabbá tette a hétköznapokat, illetve jó kiegészítő volt a szakomhoz, mindig felfrissülést jelentett. Aztán a Covid időszakában, online félévekben kifejezetten életmentő volt és a diákszervezet tartotta bennünk részben a lelket. A motivációt maga a téma jelentette és szerettem volna közgázon is megismerni hozzám hasonló művészlelkeket, a művészeti projektek szervezése és közös alkotás csak plusz volt.

Hogyan épül fel a szervezetetek, illetve a vezetőségetek?

A szervezetünk jelenleg úgy néz ki, hogy alapvetően 6 teamünk van; PR, Social Media, Szervezés, Grafika, Fotó-Videó és Zenekar. Nevükből adódóan foglalkoznak a teamek a különböző témákkal, illetve több team együttes munkájából adódnak a megvalósult projektek, események, eseménysorozatok. Mind a 6 team élén áll egy ember, aki összefogja a saját csoportját. Ezen felül helyezkedik el az elnökség, mely 3 tagból áll, elnökből és két alelnökből. A mi diákszervezetünk azonban annyira nem hierarchikus és nem is merev, csapattagokként tekintünk egymásra, illetve rendszeres vezetőségi gyűléseket tartunk, melyeken az elnökség és a teamvezetők is részt vesznek, inkább a harmonikus együtt-dolgozás a cél.

Milyen vezetői pozíciót töltesz be és mióta? Mik a főbb feladataid?

2021-től a Fotó-videó team vezetője voltam, aztán az év második felétől alelnök, majd idéntől elnöki pozíciót töltök be a szervezetben. Főbb feladataim közé tartozik a szervezet összefogása, a megfelelő kommunikáció megteremtése vezetőség, elnökség és a szervezet tagjai között, emellett a szervezet céljainak, haladási útjának kijelölése, feladatok leosztása és a teamek összehangolt irányítása egy közös projekt megvalósításának érdekében.

Hol találkozhatnak a hallgatók Veletek?

Sok belsős programunk mellett jó pár külsős eseményt is szervezünk, ahova bárkit szívesen várunk, ezek közül a legismertebbek talán a CMÁrcius, melyek az évek márciusában kerülnek megrendezésre, ezek sokrétű kulturális programsorozatot jelentenek külsős helyen, a CMA-sok saját munkáinak kiállításával, zenével, verssel, filmmel stb. Másik nagyszabású eseményünk a zenekarunk által adott koncert, melyek minden félév végé féle esedékesek szintén egy külsős helyszínen megrendezve, rendes koncertteremben. Emellett rendszeresen nyílt filmklubokat is szervezünk a Napközivel karöltve, mindenféle típusú filmet vetítve. Különböző témájú kerekasztal-beszélgetéseink is nyíltak, zenével, divattervezéssel, irodalommal kapcsolatosakat is szerveztünk már szuper vendégekkel, úgyhogy érdemes követni a közösségi oldalainkat, hogy senki ne maradjon le róluk!

Melyik projektedre vagy eddig a legbüszkébb?

Személy szerint amire a legbüszkébb vagyok, az a Fellapozva irodalmi kerekasztal-beszélgetés sorozatunk 2021-es kiadása, mivel annak szervezésében személyesen is részt vettem, illetve volt szerencsém moderálni az eseményt. Olyan vendégeket hívtunk meg, mint például Nyáry Krisztián, Kepes András vagy Csepelyi Adrienn, témája pedig a kötelező olvasmányok időtállósága volt. Idén tavasszal pedig egy várakozásainkat teljesen felülmúló koncertet is sikerült összehozni a csodás CMA Bandnek és a Dürer Kertnek köszönhetően, ahol a különböző zenei korszakok volt a tematika.

Milyen gyakran szerveztek csapatépítőket, mekkora hangsúlyt fektettek a közösségi programokra?

Rendszeresen tartunk csapatépítést, minden heti gyűlésünk után még megyünk tovább valahova az egyetemről, a félévek elején természetesen az újak számára megerősített rendszerben. Emellett van tavaszi, illetve őszi összerázó programunk és nagy nyári táborunk is, utóbbi alumni tagjaink számára is nyitott. Ezek mellett többször látogatunk közösen kiállítást és idéntől a teameken belül is rendszeres közösségi program szerveződik.

Meséld el az egyik kedvenc CMA-s emlékedet!

Az egyik kedvenc CMA-s emlékem, ami most frissebb, egy közös fotótúrához kötődik, amikor street photo-t tanultunk éppen és egymást, az embereket, illetve épületeket is fotóztunk, egész naposra nyúlt a program. Mindenki elhozta a saját eszközét a fotózásra és rengeteget röhögtünk az egyikünk szuper zoom-os fényképezőgépén, amit elneveztünk Kepler távcsövének.

Kinek ajánlanád a jelentkezést, milyen hallgatókat vártok?

Azoknak ajánlom a CMA-hoz csatlakozást, akik szeretnének kicsit kiszakadni az egyetemi hétköznapokból és tanulásból, és valamilyen módon mindenképpen kapcsolódnak a művészetekhez. Alkotói munkával foglalkoznak, művészlelkek, de emellett szívesen kamatoztatnák ezt az érdeklődést egy közösségen belül is, munkával, de egyben szórakozva. Az se riadjon vissza, aki nagyrészt fogyasztani szereti a művészetet, mivel szervezetműködéshez kapcsolódó teamünk is van!

Milyen fejlődést biztosítotok a hozzátok jelentkezőknek?

Amellett, hogy a művelődésen, szórakozáson és közösségen van nálunk a hangsúly, szakmai fejlődést is igyekszünk biztosítani a különböző teamjeinken belül. Ilyen például grafikán belül a grafikai programok használata, fotó-videónál közös fotótúrák vagy fotószerkesztés tanulása, zenekarnál a rendszeres próbák rendszere…stb. Ezek mellett meg lehet tanulni csapatban együttműködni, projektet vezetni, ötletelni és kreatívan gondolkodni. Elég sok mindenbe bele lehet kóstolni nálunk, attól függ, kit mi érdekel.

Mit üzensz az újonnan felvett tagoknak?

Az újonnan felvetteknek azt üzenném, hogy nagyon örülünk, hogy velünk vannak, remélem sok közös emlékünk lesz és a projektötleteiket mind meg tudjuk majd együtt valósítani! 🙂 UI.: Biciklámen