Corvinus HÖK

Interjú Orémusz Ádám

Elnök, EVK Szakkollégium

Az első kérésem az lenne, hogy mesélj egy kicsit magadról, hogy ki is az az Orémusz Ádám, mit kell tudni rólad.

Orémusz Ádám vagyok, az EVK Szakkollégium regnáló elnöke. Negyedéves pénzügy-számvitel szakos hallgató vagyok a Corvinuson, azon belül is pénzügy specializáción, ahol jelenleg a szakgyakorlatomat végzem és tavasszal fogom leadni a szakdolgozatomat. Ami a szabadidőmet illeti, régebben versenyszerűen teniszeztem, emiatt úgy gondolom, hogy egy nagyon jó versenyszellem alakult ki bennem gyerekkoromban. A Corvinusra is úgy jöttem, hogy minél többet ki szeretnék hozni az itt töltött évekből, ezért is választottam az EVK Szakkollégiumot és ezért is lettem két itt töltött év után a szakkollégium Elnöke.

Mit csinálsz szabadidődben?

Szabadidőmben még plusz kurzusokat, képzéseket soktam felvenni, minden olyat, amivel különböző dimenziókban tudom fejleszteni magam. A szakmai gyakorlatom heti 40 órát ölel fel, ezen kívül az Elnökség is heti 20-30 órát, ami ezután marad szabadidőm, azt próbálom barátokkal, a szakkolisokkal, családdal tölteni és amennyi időm van, annyit a sportnak szentelni. De a tényleges szabadidőmet a művészeteknek, különleges tudományágaknak, például az informatikának, a tanulmányozásával szoktam tölteni.

Hol hallottál először az EVK-ról? Hogyan kerültél a szervezetbe?

Nagyon érdekes az első szituáció, ahogy kapcsolatba kerültem az EVK-val, ugyanis én a szülővárosomból, Debrecenből ismertem egy EVK-s tagot és ő mesélt nekem a szakkollégiumokról és a rengeteg plusz lehetőségről az egyetemen. Az EVK-val a gólyatáborban találkoztam, már akkor is elég kirívó volt a sok piros póló, piros plakát. Itt a gólyatáborban sokat kérdeztem tőlük, kifaggattam őket, többet között az országos esettanulmányi versenyről is, amit az EVK szervez, és már ekkor elképesztően megtetszett a koncepció és a közösség, amit az EVK képvisel. Mivel már az első találkozásom az EVK-val is nagyon pozitív volt, így az összes programra, amit szerveztek megpróbáltam elmenni és ezáltal még jobban megismerni az összes tagot, így a felvételi során már a legtöbb felvételiztető ismerős arcként tekintett vissza rám.

Tudnál mesélni arról, hogy hogy néz ki nálatok a felvételi rendszer?

Az EVK, és más szakkollégiumok felvételi rendszere is egyébként nagyon hasonlít azokhoz a toborzási rendszerekhez, amik vállalatoknál működnek a valós munkavállalói piacon. A felvételi folyamatunk egy írásbeli és egy szóbeli fordulóból áll, ez egy általános kompetenciateszthez hasonló, vagy akár egy kicsit emeltebb szintű érettségihez. Természetesen nem lexikális tudást nézünk, hanem gondolkodásmódra, elhivatottságra, motivációra és egy általános tájékozottságra vagyunk kíváncsiak.

Milyen az élet kolisként? Te, hogy élted meg, hogy kollégista lettél?

A kolis élet számomra nagyon újdonság volt, hiszen én az első évemben albérletben laktam. Már maga a tudat is motiváló volt számomra, hogy kollégista leszek, miután az embereket megismertem pedig még inkább éreztem, hogy nekem ez nagyon jó lesz. Jelenleg az EVK tagsága 60 fő körül ingázik, közülük nem mindenki lakik bent, vannak, akik mesteren vannak, vagy külföldön tartózkodnak, de általában egy félévben 40 tag bőven bent lakik a kollégiumban, ez egyébként a Kinizsi Kollégium, ami szerencsére az egyetemhez is nagyon közel található. Hihetetlenül jó érzés egy ilyen közösség részének lenni. Sosincs egyedül az ember, mindig van kihez szólni, mindig van kitől tanácsot kérni. Sokat segítünk egymásnak a tanulásban is, megosztjuk egymással a jegyzeteket, mintavizsgákat, mindenben segítjük egymást. Összességében elképesztően jó érzés kollégistának lenni, én tudom ajánlani bárkinek. Ezt egyszer meg kell tapasztalnia mindenkinek. Vagy bejön valakinek, vagy nem, de addig nem tudhatja az ember, amíg ki nem próbálta.

Azok, akik nem laknak bent a kollégiumban, ők hogy vesznek részt a tevékenységekben, amit csináltok? Hogyan tudjátok őket bevonni?

Jelenleg az egyetemi szabályozás szerint este 11-ig lehet vendégeket fogadnunk, tehát aki nem adja le a hivatalos beköltözési kérvényt, az is bent tud lenni addig a kollégiumban. A kurzusainkat, tréningjeinket, előadásainkat és a közösségi programjainkat is egyébként a kollégiumon belül szervezzük, tehát ha valaki nem lakik bent ez természetesen semmilyen hátránnyal nem jár ilyenkor, hiszen minden programon ott lehet lenni, és nem marad ki senki semmiből.

Kiknek ajánlod főként ezt a szakkolit, milyen kompetenciákkal kell rendelkeznie az ide jelentkező embereknek?

Nem feltétlenül kompetenciákra van szüksége azoknak, akik szakkollégiumba szeretnének jelentkezni, inkább elhivatottságra, amely az évfolyamtársainak nem feltétlenül van meg. Olyan embereket keresünk, akik észreveszik annak az értékét, hogy hova lehet eljutni Magyarországról és a Corvinus Egyetemről.

Mik a fő tevékenységeitek és projektjeitek?

Minden évben dolgozunk együtt különböző  vállalatokkal. Mentorvállalatként vonjuk be ezeket a cégeket, visszatérő mentorvállalatunk az OTP Bank, de ugyanúgy dolgoztunk együtt korábban a MasterCard-dal, a Groupama-val, emellett a Frei Café-nak és a Bátor Tábornak csináltunk marketing kampányt. Az Amigos-szal is volt már közös adománygyűjtésünk, sőt jótékonysági futásunk is. Mondtam most szakmai és nonprofit irányultságú projekteket is. Szakmai projekteken a tagságból bárki részt vehet, de egyébként a különböző szakmai team-ek tagjai vesznek részt rajta, és hozzájuk lehet csatlakozni. Itt minden vállalat ad nekünk egy összetett vállalati esetet, ezen az eseten dolgozunk együtt az adott vállalat munkavállalóival. Ez általában egy 2-4 hónapos projekt szokott lenni, ezalatt rengeteg betekintést kapunk az adott iparágba, megismerkedünk a kultúrával, emberekkel, mintha munkavállalói lennénk a cégnek. A kollégium nagyon fontos alappilléreit adja a belső működésben a bizottságok létezése. Ezek a bizottságok operatív szinten felelnek a kollégium működéséért, ilyen például a marketing-, a pénzügyi, az ügyvezető és a szakmai bizottság. Mindegyik, nevéből adódóan az adott területtel foglalkozik, és operatívan segíti az EVK-t. Összefoglalva a szakkollégiumnak három alappillére van, az első a szakmaiság, amely a kurzusokra és a tréningekre vonatkozik. Másik alappillére a közösség, hiszen ahogy már említettem is, elképesztő összetartó közösséget kovácsol össze az EVK. Együtt élünk, együtt csinálunk programokat, együtt járunk kurzusokra, tréningekre. Véleményem szerint nagyon összehozza az embereket az, ha mind szakmailag, mind közösségileg egy körhöz tartoznak. Végül, de nem utolsó sorban pedig a társadalmi felelősségvállalás, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy tervezünk minél többet foglalkozni nonprofit szervezetekkel, programokat csinálni nekik. Ilyen volt például a Bátor táboros projektünk, amikor marketing kampányt csináltunk nekik ingyen vagy a MIUSZ-os adománygyűjtés.

Ezek szerint a fő projektjeitek nagy cégekkel vannak? Vagy kis cégekkel is szoktatok együttműködni?

Elsősorban nagy cégekkel, ahol nagy előnye az EVK-nak, hogy ezekben a cégekben sokszor senior vagy alumni EVK tagok vannak. Ennek köszönhetően nagyon könnyen tudunk projektekhez jutni. Természetesen ugyanúgy szolgáltatjuk a szakmai részét az együttműködésnek és nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az adott szakterületen a legtöbb tapasztalattal rendelkező személyeket küldjük oda. Ez a vállalkozásnak is elképesztően előnyös, hiszen tudják, hogy egy szakkolis egyfajta minőségi biztosítékot is jelent. Régóta meglévő hagyományai révén, mivel az EVK is már 30 éves, a vállalatok körében is már elterjedt, hogy egy szakkolis minőségi munkát végez, terhelhető és nagyon jó problémamegoldó készséggel rendelkezik. Így a vállalatok nem szoktak túlságosan kritikusak lenni annak terén, hogy adjanak-e projekteket nekünk. Gyakran munkavállalókat is az EVK-ból vesznek fel egy közös projekt után, úgyhogy ez mindkét félnek megéri.

Mennyi időt töltesz az EVK-s tevékenységeiddel egy héten? Ez az időtartam hogyan változott az elmúlt két év során?

Az első évben még egészen kellemes volt, akkor próbáltam minél több plusz kurzust, tréninget felvenni. Heti 5-10 órát akkoriban mindenképp foglalkoztam vele, pénzügyi bizottságban dolgoztam, én feleltem a szervezet pénzügyeiért. Pénztáralkalmakat tartottam és sok operatív dologgal foglalkoztam. Utána a külkapcsolati bizottságon dolgoztam, ahol rengeteg terméktámogatást tudtam szerezni a kollégiumnak. Ezenfelül, részt vettem vállalati projektekben, ezekhez operatívan hozzájárultam, események és konferenciák szervezésében, események moderálásában. Ekkoriban 10-15 órát bőven foglalkoztam az EVK-val egy héten. Most, elnökként, fő tevékenységem az egész szervezet monitorozása és felügyelése. Tisztában kell lennem azzal, hogy melyik bizottságokban milyen munkák folynak, hogy állnak a szervezet projektjei. Mindemellett, próbálunk nemzetköziesedni, az EVK már egy nemzetközi ernyőszervezetnek is a része. Azt mondanám, hogy minden projektnek a figyelemmel követése és néhány projektnek a vezetése heti 25 órát bőven felölel, de van, amikor 30-at is.

Mióta vagy te az elnök? Mik ebben a pozícióban a fő feladataid?

Május végén volt egy tisztújító közgyűlésünk, majd egy rövid átmeneti időszak után, hivatalosan nyáron lettem elnök. A nyár egyébként arról szólt, hogy a vezetőséget minél összetartóbbá kovácsoljuk, az év közbeni, gördülékeny munka érdekében. Szeptembertől indult meg javában a munka, amikor újra beköltözhettünk a kollégiumba, elindultak a kurzusok, tréningek, mentorvállalatok keresésének a folyamatai. A feladataimat illetően, kellett némi adminisztratív feladatot ellátnom, az egyetem és a bíróságok felé, hogy tudjunk nonprofit szervezetként működni, meglegyenek a különböző engedélyeink, akkreditálva legyünk az egyetem részéről. Ezen kívül az új évfolyam integrálása is zajlott, egyik vezetőtársammal integrációs beszélgetéseket tartottunk, mindenkire egyesével odafigyelve.

Az előző elnök mennyiben segítette a munkádat?

Rengeteg segítséget kaptam Hidvégi Zsófitól, az EVK előző elnökétől. Nagyon sok általa indított kezdeményezést vettem át tőle. Mai napig heti rendszerességgel felkeresem egy-egy kérdéssel és nagyon segítőkész, attól függetlenül, hogy külföldön is tanul. Ez a mentalitás minden EVK-s tagban megvan, hogy szeretnénk minél többet visszaadni a szervezetnek. A két év alatt, amit itt én kőkeményen lehúztam, rengeteget tanultam felsőbb évesektől, nagyon jó munkalehetőséghez is jutottam általuk. Ezért érzem úgy, hogy most jött el az a pont, hogy szeretnék én is minél többet visszaforgatni a szervezetbe a tagság számára, hogy olyan szakmai tudásra tudjanak szert tenni, mint amilyenre nekem lehetőségem nyílt az elmúlt két évben.

Szerinted milyen a jó elnök az EVK számára?

Mióta itt vagyok, két elnököt ismertem meg, mindkettő teljesen más kaliberű. Szerintem egy elnöknek minél inkább vállalkozó szelleműnek kell lennie és bővíteni a szakkollégium kereteit, hiszen ahogy láthatjuk a Corvinuson is sok diákszervezet van, és nem feltétlenül elég az, ha a bevált mintákra támaszkodunk, mindig kell valamit formálni az EVK Szakkollégiumon. Mindig az adott vezetőség tudja a saját képére formálni a szervezetet. Természeten az elnöki feladatok is rendkívül fontosak, az EVK pedig abban is egyedülálló, hogy 8 fős vezetőségünk van, amely más diákszervezetekben inkább 4-5 fő szokott lenni. Ez a 8 fő az, akik közösen hoznak döntéseket, közösen fogadnak el különböző új projekteket. Szóval elképesztően motiváltnak és elhivatottnak kell lenni ahhoz, hogy új projekteket és kezdeményezéseket megvalósítsunk.

Mit üzensz az új generációnak, tudnál nekik pár jó tanácsot adni, mielőtt hozzátok jelentkeznek?

Sok diák fog a jövőben is a Corvinuson tanulni, és nem szalaszthatják el azt a lehetőséget, hogy egy kicsit kiszakadjanak a konfortónájukból, és ne csak az egyetemre koncetráljanak, hanem minél több dimenzióban fejlesszék tovább a szaktudásukat, mind akár pénzügy szinten, management szinten vagy marketing szinten. Az EVK remek lehetőséget ad erre, segít abban, hogy beleláss egyes szakmákba. Annyit javasolnék még mindenkinek, hogy minél előbb kezdje el kiépíteni a saját kapcsolati hálóját, hiszen ez is elengedhetetlen feltétele annak, hogy egy ember elinduljon egy pályán. Szóval legyenek motiváltak, lépjenek ki a komfortzónájukból és állítsanak fel maguk elé egy hosszútávú célt.

Tudsz még valamilyen érdekességet mondani az EVK-ról, esetleg egy közelgő eseményt?

A tavaszi félév elején lesz két eseményünk, az egyik a Red Carpet, a másik pedig a bevonótábor. A Red Carpet elsősorban a gólyáknak szól, de meg szoktuk hívni a többi szakkollégiumnak a tagjait is. Ez egyébként egy szuper esemény szokott lenni, ahol kiöltözünk, beszélgetünk és egy nagyon jó bulival zárjuk az estét. Természetesen ez is arról szól, hogy minél több gólya belelásson a szakkolis életbe. A bevonótábort minden tavasszal, általában márciusban tartjuk, erről majd jelentkezünk még információkkal. Ilyenkor el szoktunk menni egy hétvégére, EVK-s szenior tagok is csatlakoznak hozzánk. Különböző szakmai programokat tervezünk napközben, ahol mindenki együtt vesz részt. Az esték pedig a kikapcsolódásról és a játékokról szólnak. Várunk majd sok szeretettel mindenkit! Emellett megrendezésre kerülnek az EVK Business Nights események, ahol számos jó előadóval készülünk Nektek a tavaszi félévre.

Ezeket az eseményeket régebben is megszerveztétek, vagy teljesen újak?

Ezeket már régebben is megszerveztük, bevonótáborunk már régebb óta van, az EVK Business Nights indult két évvel ezelőtt, amikor én az EVK-ban újonnan felvett tag voltam. A Red Carpet is egy pár éve indult a kollégium falain belül.

Köszönöm szépen, hogy megosztottad ezeket az érdekes információkat a szakkollégiumi élettel kapcsolatban!