Corvinus HÖK

Interjú Kövesdi Lilla

Elnök, Corvinus Agribusiness

Szia, tudnál egy kicsit mesélni arról, hogy pontosan ki is az a Kövesdi Lilla? Hányad éves vagy, hogy kerültél a szervezetbe?

Vállalkozásfejlesztés mesterképzésen tanulok, ez az utolsó félévem, nemsokára leadom a szakdolgozatomat. 2018 elején kerültem a diákszervezetbe, a tavaszi félévben felvételiztem és 2018 májusától már pozíciót is töltök be a szervezetben. Az akkori elnök és csapata felkért, hogy én is vegyek részt az elnökségben, először, mint Előadás referens, majd, mint Szervezeti Működésért Felelős Alelnök. Egy éve pedig, mint Elnök veszek részt az a szervezet életében.

Mesélnél kicsit a szervezetfelépítésről?

Mi nem vagyunk olyan nagy szervezet, így az operatív dolgokat a 9 fős elnökség végzi. Ettől függetlenül, ha van olyan aktív tag, aki szeretne részt venni a feladatokban, akkor erre van lehetősége. Először Középvezető, majd Alelnök, majd, mint Elnök vettem részt a szervezet működésében. A szervezetre teljesen véletlenül találtam rá, bár otthonról nekem is van mezőgazdasági kapcsolódásom, mivel a szüleimnek van egy mezőgazdasági gépkereskedelemmel és -alkatrészellátással foglalkozó vállalkozása.

Tudsz mesélni arról, hogy hogyan épül fel nálatok az elnökség?

Van egy Agrárszakmáért Felelős Alelnökünk, ő elsősorban a szakmai rendezvényeinkért, előadásokért felel. Van egy Oktatási Kapcsolatokért Felelős Alelnökünk, neki elsősorban az a feladata, hogy azoknak a tagjainkat, akik egy partnercégünknél szeretnének elhelyezkedni, vagy szakmai versenyeken vennének részt, összekösse a cégekkel, valamint az oktatókkal. Így a partnercégeinkkel összekötve szakmai gyakorlatos helyekre is könnyen bejuttatjuk a tagjainkat az ő segítségével. A harmadik Alelnök pedig a Szervezeti Működésért felel, ő inkább közösségi és operatív dolgokba folyik bele. Rajtuk kívül az elnökség munkáját segítik még a referensek középvezetői szinten.

Mióta töltöd be az elnöki pozíciót a szervezetben?

Már több, mint egy éve, tavaly szeptember óta.

Akkor már elég jól átlátod a szervezet felépítését. Mit mondanál, milyen egy tökéletes vezető a ti diákszervezetetek számára?

A tökéletes vezető számára a szervezet működése és a szervezet tagjai a legfontosabbak. A mi Elnökségünkben is érzem, hogy mindenkinek megvan a saját dolga, sokan dolgozunk, szakdogát írunk, de nagyon fontos nekem és a többi elnökségi tagnak is, hogy a szervezet ugyanolyan prioritást élvezzen a többi teendőnkkel szemben. Mindent azért csinálunk, hogy a tagjainknak lehetőségeket, szakmai tudást biztosítsunk, szóval nem kivenni szeretnénk a szervezetből, hanem a tagjainknak lehetőségeket biztosítani.

Számodra van olyan feladat, vagy projekt, amit nagyon szeretsz csinálni a szervezetben? Van olyan kiemelt projekt vagy közösségi esemény, ami minden évben ismétlődik és fontos számotokra?

Amit kiemelnék, az az Agribusiness Konferencia. Sajnos a Covid miatt ezt nem tudtuk megszervezni tavaly, viszont most decemberben nagyon szeretnénk megtartani. Ez a legnagyobb agrárfiataloknak szóló rendezvény. Azt mindenképpen szeretném kiemelni, hogy mi vagyunk Magyarországon az egyetlen egyetemközi agrárdiákszervezet és nagyon büszkék vagyunk arra, hogy bár túlnyomórészt corvinusos hallgatóink vannak, már más egyetemekről is vannak tagjaink. Abszolút nyitottak vagyunk mások, más egyetemek és más hallgatók felé is. Az alapkoncepciónk az agrármenedzsment, agrobusiness irány és az Agrobusiness Konferencia is azt célozza meg, hogy a fiataloknak milyen szerepe van az agráriumban. Szeretnénk megváltoztatni azt az általános, pejoratív képet, ami sok fiatal fejében él a mezőgazdaságról. Nagyon sokan azt gondolják, hogy ez egy nagyon nehéz, koszos szakma, és nincs szép, fiatalos, vagy innovatív területe, épp ezért az agrárdigitalizáció és az agrárgeneráció-váltás nálunk mindig egy középponti téma, így a konferencián is.

Mit gondolsz, mi az, amiben ti vagytok a legkiemelkedőbbek az egyetem diákszervezetei közül?

Azt gondolom, hogy egy nagyon erős agrárszakmai közösség vagyunk és ez is a mi célkitűzésünk. Hogyha valaki az agrárszakmai piacon egy kicsit körbenéz, akkor vannak nagyon jó szakmai fejlődési lehetőségek, versenyek, és nyilván nálunk is fontos a szakmai tudás építése, de elsősorban mi egy szakmai közösséget szeretnénk építeni, ami egy olyan biztos kapcsolati hálót nyújt majd mindannyiunknak, hogy ha kilépünk a munkaerőpiacra, mindig vissza lehessen nyúlni hozzá. Emellett olyan közösségi élményeket lehet nálunk szerezni, ami által ez a kapcsolati háló, baráti viszony megerősödik, és akár 5-10 év múlva vissza rá lehet tekinteni és támaszkodni lehet rá. Nálunk pont most válik aktuálissá az alumninak a kialakulása , hiszen már vannak olyan tagjaink, akik kikerültek a munkaerőpiacra, de nem akarják elhagyni a diákszervezet közösségét.

Ugye azt mesélted, hogy van egy elnök, három alelnök és csoportvezetők nálatok is. A csoportvezetők mivel foglalkoznak? Számukra hogyan épül fel a szervezet? Alattuk is vannak tagok, akik segítenek különböző projektekben?

Középvezetőink, akiket mi a szervezeten belül referenseknek hívunk, egyrészt besegítenek rendezvények szervezésébe, ott operatív feladatokat látnak el, mint például felveszik a kapcsolatot az előadóval, termet foglalnak. Másrészt közösségi események lebonyolítását is segítik. Illetve van titkárunk is, aki adminisztratív feladatokat végez és marketingesünk, aki a megjelenésekért felel. Nálunk az a szokás, hogy szintenként lépkedünk felfele, csak az lehet elnök, aki volt már az elnökségben előtte tag és részt vett a folyamatokban, mert fontosnak tartjuk, hogy átlássuk ezeket. Visszatérve a működésünkre, nálunk jelenleg kéthetente vannak fix szakmai események, az ellentétes heteken pedig közösségi programok. Ezeket pedig konferenciára járásokkal és egyéb eseményekkel egészítjük ki.

Láttam a facebook oldalotokon, hogy lett egy házasság, kapcsolat is így a szervezeteteken belül.

A diákszervezet indulásakor a Gazdasági- és vidékfejlesztési agrármérnök szaknak volt a saját diákszervezete, azonban ekkor még kicsi volt a szervezet is, így mindenki sokkal jobban ismerte egymást. Ott alakult ki egy kapcsolat, amiből mára már házasság lett.

Téged mi motivál nap, mint nap a szervezeten belül?

Egyrészről, mivel én magam is nagyon sokat kaptam a szervezettől, rengeteget tanultam, mind szakmailag, mind a vezetői skillekkel kapcsolatosan, ezért szeretném ezt visszaadni. Másrészről pedig az agrár területen belül a fiatalok szerepe egy számomra fontos ügy, hiszen én magam is egy vagyok a sok közül. Pontosan emiatt szeretnék a többieknek is olyan lehetőségeket biztosítani, amikben fejlődhetnek. Amellett, hogy azokat a fiatalokat célozzuk meg, akiknek már van valamilyen agrárvonatkozásuk, célunk azokra is fókuszálni, akiknek semmi közük sincs az agráriumhoz, megmutatni nekik, hogy ezen a területen is van olyan lehetőség, ami számukra is érdekes lehet. Erre szoktam azt a példát hozni, hogy van két régi elnökségi tagunk is, akiknek semmilyen mezőgazdasági kötődése nem volt. Ma már mindketten az agrárium egyik peremterületén, agrárfinanszírozással foglalkoznak és jól érzik magukat. Meg is szeretnénk ezt mutatni, hogy manapság az agrárium már bőven nem csak arról szól, amiről 30 éve, hanem sok olyan jövedelmező peremterülete van az agráriumnak, ahova igenis várják a fiatalokat, persze csak ha ők akarnak dolgozni, fejlődni.

Akkor vannak olyan lehetőségek, kurzusok nálatok, amik nem csak a tagságnak szólnak, hanem akár külső személyeknek is?

Alapvetően úgy néz ki a működésünk, hogy van egy zárt csoportunk, ahova speciális dolgokat teszünk be, például állásokat, bizonyos pozíciókat, versenyekrt, rendezvényeket, amik csak a tagjaink számára elérhetőek. Emellett szervezünk olyan nyitott szakmai eseményeket, amihez bárki csatlakozhat. Nekünk ebben nagy áttörés volt a covid, mert teljesen átálltunk az online felületre. Most is, hogy offline is megtarthatjuk eseményeinket, továbbra is élőben streameljük is őket az oldalunkon, így mindenki számára elérhetővé válnak.

Mi az a legkedvesebb történeted, ami a diákszervezetedhez köt?

Nehéz egyet kiemelni, de talán a gazdabál, amit a farsangi időszakban tartunk, számomra az egyik legkedvesebb közösségi élmény, ahol egyszer bálkirálynő is lettem. A legutóbbi, több mint 200 fős Agribusiness Konferenciánk is nagyon komoly dolog volt szakmán belül. Azt is nagyon nagy személyes sikernek élem meg, hogy például a legutóbbi Pápai Agrárexpora, mint előadókat, meghívtak minket. Vagy az Agrovirtus, ahol eleinte, mint résztvevő voltam jelen, de idén már kerekasztalrésztvevőként hívtak meg.

Mit javasolnál az ezen a szakon tanulóknak, miért érdemes hozzátok csatlakozniuk, vagy egyáltalán ezt a szakmát választaniuk?

A Corvinuson történő kisebb átszervezés végett a vidékfejlesztési agrármérnök szak megszűnt, most már csak alapképzésen belül lehet választani. Összességében viszont szerintem azért érdemes hozzánk jönni, a CA-t választani, vagy akár magát az agráriumot, mert nagyon sok lehetőség van benne, mindenki megtalálja azt a részét, ami számára érdekes, jövedelmező is. Mi szervezetként nagyon változatos lehetőségeket kínálunk, ahol mindenki kiderítheti, hogy melyik terület érdekli.