Corvinus HÖK

Interjú Pineda Zsófia

CSR vezető, CEMS Club Budapest

Ki az a Pineda Zsófia? Hogyan mutatnád be magad? Mit szeretnél, hogy mások lássanak belőled? 

Rólam szerintem azt érdemes tudni, hogy kettős állampolgár vagyok. Apukám közép-amerikai, egész pontosan nicaraguai, anyukám pedig magyar, így a gyerekkoromnak igazából a fele Nicaraguában történt. Itt születtem Magyarországon, de az általános iskolát már kint kezdtem Nicaraguában és ott éltem hét évig, ezután jöttünk vissza Magyarországra és gimnáziumba már itt jártam és az egyetemet is itt kezdtem. Szerintem ez az egész élmény viszonylag meghatározó számomra, mivel kiskoromban nagyon sokat utaztunk, ezért középiskolában majd utána egyetemen is nagyon kerestem már a nemzetközi kapcsolatokat, lehetőségeket. Az alapszakomat nemzetközi gazdálkodás szakon végeztem a BME-n, de nagyon kíváncsi voltam arra is, hogy milyen a Corvinuson az oktatás. Az volt az alapvető koncepcióm az egyetemre járásról, hogy meg szeretném nézni mind a két intézményt, a két különböző oktatási módszert, így ezután jöttem át a Corvinusra és itt most Vállalkozásfejlesztés szakon vagyok végzős hallgató. Emellett a CEMS kettős diploma programban is részt veszek, amiben már szintén igazából végeztem minden tárgyammal és minden kötelezettséggel. Amit érdemes rólam tudni, hogy én egy viszonylag nemzetközi beállítottságú ember vagyok, nagyon sokat utaztam, mind alapszak, mind mesterszak alatt. Szerintem nagyon-nagyon nyitott vagyok mindenféle kultúrákra, különböző emberekre, beszélek is négy nyelven, szóval ez az, ami szerintem meghatároz engem. 

Ha kiskorodban elköltöztetek Magyarországról, akkor téged anyukád tanított meg magyarul? 

Én oviba még itt jártam Magyarországon, tehát magyarul kezdtem el beszélni is. Aztán mikor kimentünk Nicaraguába kicsit zavaró volt, mert ott a nulláról kellett megtanulnom spanyolul és írni, olvasni is spanyolul kezdtem el. Az a furcsa, hogy mikor itt éltünk, akkor még magyarul beszéltünk egymással, mikor kint éltünk akkor spanyolul beszéltünk egymással, annak ellenére, hogy a szüleimnek más az anyanyelve és mi mind a kettőt beszéltük a testvéremmel. Szerintem egyszerűbb volt nekünk ahhoz a nyelvhez hozzászokni, ahol épp élünk. Szóval furcsa, de nem beszéltünk más nyelven mikor ott voltunk, vagy itt voltunk.  

Említetted, hogy nagyon nemzetközi személyiség vagy. A CEMS alakított téged, vagy te mindig is ilyen voltál és ezért illessz bele a szervezetbe? 

Szerintem is-is. Az alapvető nyitottságom már kisgyerekkorom óta megvolt. Alapszakon is tagja voltam a nemzetközi diákszervezetnek, szóval azt gondolom, hogy alapvetően egyeztek a saját értékeim a CEMS értékeivel. De a Corvinuson a legjobb élményeim a CEMS-hez kötődnek. A CEMS egy nemzetközi program, és bele van építve a programba egy külföldi félév. Én például ERASMUS-on nem voltam alapszakon és mesterszakon sem, tehát én a CEMS külföldi félévemet teljesítettem. Ez a félév számomra nagyon-nagyon hasznos volt, én Barcelonában voltam egyébként. Annak ellenére, hogy sokan mondják, hogy biztos a spanyolos életérzés jött át, ami részben igaz is, de mivel én ott egy 80 fős CEMS társaságban mozogtam, ezért inkább a CEMS kultúra volt az, ami igazán meghatározta az egész félévemet. Szerintem a CEMS nagyon is hatással van arra, aki én vagyok. Én eddig is egy nagyon nyitott ember voltam, de nem biztos, hogy professzionális, vagy karrier szempontból, hanem inkább a városnézés, az új helyek felfedezése miatt. Most viszont a CEMS által szerintem a hosszútávú karrierelképzeléseimben is sokkal nemzetközibb lettem. Eddig nem igazán tudtam elképzelni, hogy én egy teljesen nemzetközi pályát bejárjak, de most már látom, hogy ezt, hogy kell csinálni, hogy kell elindulni, és mivel lett egy nemzetközi kapcsolati hálóm is, ezért abszolút megvalósíthatónak is tartom ezt. Szóval a CEMS az eddigi kulturális nyitottságom mellett még inkább ilyen irányba terelt, a szakmai és professzionális karrierépítés szempontjából is. 

Ilyen irányban is képzeled el a jövődet? Elkötelezted magad, hogy nemzetközi karriert szeretnél, vagy még elképzelhetőnek tartod. hogy Magyarországon dolgozz? 

Amellett elköteleztem magam, hogy nemzetközi karriert szeretnék. Azt még nem igazán tudom, hogy ez milyen formán fog megvalósulni. Például most egyetem után egy nemzetközi cégnél kaptam állásajánlatot, ez abban merül ki, hogy itt leszek Magyarországon, de angol nyelven fog folyni a munka és külföldi projekteken fogok dolgozni. Tehát ha Magyarországon is leszek, biztos vagyok benne, hogy ilyen lehetőségeket fogok keresni, ahol főleg külföldi irányultságúak a projektek vagy a munka maga. Azt, hogy külföldre ki fogok-e költözni, azt még meglátjuk, sok mindentől függ. Amikor Barcelonában voltam rájöttem, hogy nagyon sok mindenki hiányzik itthonról, tehát család, barátok. Ez az, ami nélkül nehezen tudom elképzelni, hogy egyedül csak úgy elmozduljak, de nem zárom ki a lehetőséget.  

Említetted, hogy a CEMS programban részt vettél. Emiatt csatlakoztál a CEMS Klubhoz, vagy aki részt vesz a programban, az automatikusan bekerül a klubba? 

Aki részt vesz a CEMS programban, az automatikusan klubtag is lesz, tehát ide nem kell külön felvételizni. Viszont a klubtagság nem egy kötelező dolog, tehát attól, hogy valaki klubtag még nem kell aktívnak lennie a diákszervezetben. Amikor csatlakoztam a programhoz, akkor még el sem kezdődött a CEMS hivatalos évünk. 2020 februárjában vettek fel minket, szeptemberben indultak el a tárgyaink, de én már februártól eljártam az összes CEMS programra, pont azért, mert kíváncsi voltam rá, hogy milyen az előző évfolyam, hogyan működik az egész rendszer. Amikor elkezdődtek a hivatalos óráim is CEMS-ből, akkor még inkább aktív lettem, aztán Barcelona után a vezetőségbe is csatlakoztam. Az, hogy a CEMS Klubban valaki mennyire aktív, azt maga dönti el, nyilván lehet sok energiát beletenni és sokat profitálni belőle, de ha nem, akkor nem, ez inkább egy lehetőség. 

Mi volt az első élményed, ami megfogott, és ami után eldöntötted, hogy te aktív akarsz lenni és részt szeretnél venni a diákszervezet munkájában? 

Engem furcsa módon még azelőtt fogott meg a CEMS Klub, hogy csatlakoztam volna. Volt egy karrierfórum itt Budapesten, amit minden évben megszerveznek, ez gyakorlatilag egy nagy CEMS-es állásbörze. Ez most pár évig Budapesten került megrendezésre, sok külföldi jött ide és itt az E épület aulájában voltak a különféle kiállítók. És itt én, mint lelkes önkéntes mentem oda jegyeket osztogatni és itt láttam a budapesti szervezet vezetőségét, hogy ők mit csinálnak és hogyan viszonyulnak hozzánk, mint önkéntesekhez, milyen feladataik vannak. Maga az ő kis közösségük is nagyon tetszett nekem, ezért úgy voltam vele, hogy maga a CEMS program is tetszik akadémiai szempontból, de látva a vezetőséget, és hogy hogyan küzdöttek az egész rendezvényen egymásért is, ott az nekem nagyon szimpatikus volt. Tehát engem már a CEMS előtt is bevonzott maga a diákszervezet egy kicsit.  

Ha jól tudom CSR osztályvezető vagy. Hogy- hogy ezt az irány választottad a szervezeten belül? 

Ez az, ami nekem teljesen új volt a CEMS-ben. A Corvinuson szerintem nagyon ráfókuszálunk az üzleti világra, arra, hogy hogyan kell profitot termelni és emiatt szerintem nem igazán foglalkozunk tantermi keretek között azzal, hogy hogy lehet környezettudatosan csinálni mindezt. A CEMS programban ez viszont egy alapkő, vannak bizonyos értékek a CEMS-ben és ez az egyik fontos alapkő, hogy fenntartható, tudatos módon kell a vezetőket nevelni. Így nekem itthon is volt egy CSR-os tárgyam és Barcelonában is, és ezeken rengeteget tanultam. Rájöttem arra, hogy nagyon sok embernek a fejében az van, hogy a CSR az egy jó kis marketing kampány. Ekkor volt itt Zsóka Ágnesnek egy kurzusa, amit tartott nekünk és ezen bebizonyította, hogy ez nem így van és vannak cégek, akik erre tényleg figyelnek és nemcsak, hogy lehet ugyanúgy profitot termelni, de sok esetben még több profitot is termelni, ha az ember odafigyel különböző környezeti hatásokra. Nekem ez nagyon új vonal volt és nagyon megfogott és mikor jött a lehetőség, hogy a CEMS Klub-ban ezt is lehetne képviselni, akkor rájöttem, hogy ha ez nekem új volt, akkor lehet, hogy másnak is új lesz és nem mindenkinek van lehetősége ezeken a kurzusokon részt venni, így ekkor döntöttem el, hogy szeretném ezt a vonalat képviselni a diákszervezeten belül. 

Mit érzel CSR osztályvezetőként a legnagyobb projektednek, legnagyobb sikerednek a területen belül? 

Igazából eddig két nagyobb CSR-os rendezvényt csináltam. Az egyik arról szólt, hogy egy mozi estet tartottunk, ahol kizárólag olyan ételeket adtunk, amik valamilyen szinten fenntartható módon készültek, például csomagolásmentes volt, és megnéztünk egy olyan filmet, ami mögé világít az ételiparnak. Szerintem ez nagyon új volt a szervezet minden tagjának, aki eljött, szóval ez olyan szempontból siker volt, hogy nagyon szerettük volna megvalósítani és megvalósult. Egyébként, ami szerintem a legnagyobb lélegzetvételű projekt lesz, az egy hét lesz novemberben, amiben az összes CEMS diákszervezet részt vesz világszerte és lesz egy nagy közös kampány világszinten arról, hogy az embereket hogyan edukáljuk a különböző fenntartható cselekedetekre. Azon a héten fogunk szervezni egy nagyobb szemétgyűjtő, illetve kutyasétáltató kampányt, amikor elmegyük egy állatmenhelyre, ahol megnézzük, hogy dolgoznak és megismerkedünk önkéntesekkel. Az a hét lesz a fő fókusz, amire koncentrálni fogunk majd vezetőségi szinten. De már most minden rendezvényen, amit szervezünk igyekszünk odafigyelni bizonyos dolgokra, például a szelektív hulladékgyűjtésre, vagy arra, hogy nincsenek műanyag poharak és mindenki saját poharat hoz. Ezek kis, apró lépések. 

Ha nem a CSR tetszett volna meg, akkor mit választottál volna, mik közül választottál volna? 

Jelen pillanatban a CEMS Club vezetősége 11 fő. Öt osztály van, a CSR osztály, ahol jelenleg én is vagyok,  a social osztály, akik leginkább csapatépítéssel foglalkoznak, a PR osztály, akik a social mediával foglalkoznak és akkor van az alumnikat képviselő osztály, illetve a corporate osztály. Ezen kívül plusz egy osztály van, az elnökséget képviselők. Én, ha nem  CSR-ba mentem volna, akkor valószínűleg a social osztályt választottam volna, mivel a CEMS Clubnak az a célja, hogy közösséget teremtsen a CEMS mesterképzést csináló diákoknak, ezt a social csapat tudja elérni a legjobban. CSR vezetőként én is arra törekszem, hogy a social csapattal együtt szervezzük meg az eseményeket, hogy azok is csapatépítő jellegűek legyenek, mert így lehet a leginkább rávenni az embereket, hogy csatlakozzanak. A social rész az, amibe a legtöbb energiát kell fektetni, de az egyik legfontosabb terület. 

A külföldi társszervezetekkel milyen a kapcsolatotok? Vannak közös programjaitok? 

Igen, van több esemény is ahol együttműködünk, de ezek nem feltétlen kötelezőek, hanem az anyaszervezetbe delegál minden CEMS Club egy képviselőt, akik kezdeményezéseket javasolnak. Ezekhez a kezdeményezésekhez lehet csatlakozni. A mostani félévben például a prágai CEMS Club jön hozzánk és velük töltünk egy hétvégét, novemberben pedig mi megyünk Bécsbe. A funabb programokon kívül szervezünk jótékonysági programokat is, ilyen például a Charity Run, ahol minden CEMS Club futott bizonyos kilométereket és amennyi kilométer összegyűlt akkora adományokat kellett adni a CEMS partnercégeknek. Ezenfelül vannak unoffical partnerségek is. 

A kettős diploma programotokról tudsz pár szót mondani? 

A CEMS ugye egy nemzetközi menedzsment mester diplomát ad (Master in International Management), ennek a diplomának a tagjai a világon vezető üzleti képzések, minden országban egy partnerintézménnyel. Magyarországon a Corvinus ez az intézmény. Ez a program egy standard képzés, amit minden intézménynek garantálnia kell, ugyanazokat a tárgyakat kötelesek tanítani. Magyarországon ez úgy működik, hogy az elvégzett mesterképzés mellé jön még egy 1 éven keresztüli tárgylista amit teljesítenünk kell, illetve egy kötelező szakmai gyakorlatot is abszolválnunk kell nemzetközi környezetben. Ebben az egy évben vannak a tipikus hard skilleket fejlesztő tárgyak, de a hangsúly inkább a soft skillek fejlesztésén van, mivel ez egy vezetőképzés.  

Miben a ti szervezetetek a legjobb, legerősebb az egyetemen? 

Kettő dolgot érdemes kiemelni, egyszer azt, hogy ez a szervezet nagyon nemzetközi, tehát sok aktív külföldi tagunk van, akik közül többen a vezetőségben is benne vannak. A másik dolog pedig, hogy az alumni network-ünk nagyon erős. Nálunk az alumni tagok integrálásával nincsenek gondok. 

Mi a szervezet legnagyobb programja, projektje, sikere? 

A CEMS akadémia oldalon is és a CEMS Club is nagyon szoros együttműködésben van nemzetközi cégekkel, partnerekkel. A tárgyak jelentős részében céges esettanulmányokat oldunk meg és így nagyon sok céget, iparágat megismerünk. A Clubon belül is vannak rendszeres események, ahol különböző iparágakat mutatunk be, a tagok edukálásának céljából. Ilyen például a karrierfórum, ami csak CEMS tagoknak van, csak CEMS partnerekkel, Budapest nagyon élen jár ennek szervezésében.  

Mi a legkedvesebb történeted, legjobb sztorid a CEMS-ben töltött időszakodból?  

A COVID miatt nekünk el lett halasztva külföldi CEMS félévünk, ezért volt kb. 2 hónapunk együtt a magyar CEMS tagokkal, amiről tudtuk, hogy ki kell használni, hiszen utána 7-8 hónapig nem fogjuk látni egymást. Ekkor szerveztünk egy hétvégét, ami rendkívül jól telt. Az talán a legkedvesebb emlék számomra, nagyon jó búcsú volt egymástól és a szabad léttől is.