Corvinus HÖK

Interjú Völgyi Mátyás

Elnök, Budapest Investment Club

Ki az a Völgyi Mátyás?

Harmadéves alkalmazott közgazdaságtan szakos hallgató vagyok a Corvinuson, de inkább egy pénzügyek és befektetések iránt érdeklődő ember, aki a gimnáziumban tudatosan választotta a tágabb közgazdaságtant, a szűkebb pénzügy helyett. Az egyetemen beléptem a Budapest Investment Club-ba, amit már második éve vezetek társelnökként és ebbe az irányba is képzelem el a jövőmet. Emellett imádok sportolni, ami mindig is az életem része volt. Minden erőmmel azon vagyok, hogy tudjak a sportra elegendő időt szakítani, mert sajnos egyre kevesebb szabadidőm van.

Hogy alakultak az egyetemen töltött eddigi éveid, milyen szerepe volt ebben a BIC-nek?

Az egyetemi éveim, szinte maga a szervezet. Az egyetemet nem gondolom, hogy nehéz elvégezni, habár K-karon többet kell készülni. Természetesen figyelek az átlagomra és úgy gondolom egy átlag hallgatónál többet tanulok. De nekem a diákszervezet adta az egyetemi közösséget, és minden pluszt. A legjobb ötletem volt, hogy anno csatlakoztam. Lelkesen léptem be, imádtam minden percét, és utána ez ki is fizetődött. Nagyon gyorsan, 1 év után, lettem társelnök Dáviddal. Ekkor még nagyon kezdetleges volt szervezet, nagyon sokat dolgoztunk vele. Tavaly simán, mint egy 20-30 órás félállás olyan volt. Idén egyre jobban működik, kevesebbet nem dolgozunk, de kevesebb az operatív tevékenység, úgyhogy fejlődik a szervezet. Sok munkát öltem bele, de sokkal többet adott vissza.

Milyen vezető szeretnél lenni?

Olyan, aki össze tudja fogni a csapatot, tudja irányítani, de nem olyan, aki parancsolgat. Mindenki dolgozik, miközben ő learatja a babérokat, hanem együttműködik és dolgozik a többiekkel. Fontos a visszajelzés, a motiváció a tagság felé, mert én azt látom erre szükség van. Nem az, aki öncélúan gondolkodik és felhasználja az embert, aki alatta van, hanem a közösséget akarja előrébb vinni.

Milyen pályát futottál be a szervezetben?

2019-ben indult el a szervezet, az alapító elnökök előtte egy évvel kezdték el építeni. Én 2019 őszén csatlakoztam. Az első félév próbaidőszak volt, ekkor oktatásokra jártam. Ezután az event menedzsment részleghez csatlakoztam. Aki lelkes volt és jelentkezett egyből projektvezető is lett, hiszen ekkor még kevesen voltunk és muszáj volt valakinek vezetni a dolgokat. Így feleltem én a nagy előadásokért. Mivel kis közösség voltunk, a körülbelül 30 fő részt vett minden közösségi eseményen és jóba lettünk az alapító elnökökkel. Ők viszonylag idősebbek voltak, hiszen a BSC végén alapították a szervezetet, emiatt át kellett adniuk a vezetést. Így kaptuk meg mi lelkes tagok a vezetést. Az általános lépcsőlépkedés esetünkben kimaradt. Mindenkit bedobtak a mélyvízbe, úgyhogy így telt az első év. Habár az elnökség egy pozíció, folyton fejlődik, mást és mást jelent, onnan, hogy úgy indult, 6 fős vezetőség volt az operatív tevekénység minden elvégzője tavaly ősszel, most már tök jól sikerült bevonni a teljes szervezetet. Ebben nagyon sokat léptünk előre.

Mit érzel a legnagyobb sikerednek?

Egy sikert kiemelni nagyon nehéz. Ez, amit elértünk, hogy fejlődik a szervezt, és egyre inkább van az, hogy már a koordinátor alatti ember is hozzá tesz, ez egy nagyon nagy siker a szervezetfejlesztésben. A másik pedig, az olyan programok, szakmai események felépítése, mint a Friday Market Meetup és más DSZ-ek körében is van hírneve, valamint a szakmába is egyre nagyobb elismertsége van, és már vannak olyanok, hogy hallottak a Budapest Investment Club-ról. Ez pedig azért van, mert olyan előadók és emberek, szakemberek jönnek el beszélgetni, csak a belsős körrel, ami szerintem totál egyedi. Hiszen sehol máshol nincs ilyen lehetőség, ahogy mi ezt felépítettük. Erre mi nagyon büszkék vagyunk. A másik ilyen projekt, ami szintén szakmai, az pedig a cikkek írása. A szakmában a két neves blogban jelenek meg húszon éves egyetemi hallgatók cikkei, a Concordeblog-on és a Holdblog-on, ami szintén egy kitűnő fejlődési lehetőség a tagoknak. Egy interjún ezt elő tudják adni. Ezek a szakmai programok nagyon sikeresek és jól mennek.

Láttam, hogy most zárult le a toborzásotok, hogy sikerült ekkora számokat elérnetek?

Sokan kérdezik meg, hogy mi a titkunk. Most már a harmadik toborzás, hogy a top3 legtöbb jelentkezővel rendelkezünk. Hogy miért van ez így, vegyes. Egybe volt rakva a marketing, erős volt a HR csapat, így volt egy stabil háttere. De annak ellenére a titok az lehet, hogy nincs még egy ilyen szervezet, ami kifejezetten a befektetés és a tőzsde világába enged betekintést. És a legtöbb gólya, aki még nem mélyült el a gazdasági világba, az nem úgy indul, hogy ismeri a pénzügyet, hogy tudja mi az a befektetés és mi az a tőzsde, hanem egy jó hívogató szó nekik a befektetés. A másik, hogy óriási felkapottsága van a tőzsdének. Sok olyan jelentkezőnk van, aki egyszer hallott a bitcoin-ról, esetleg részvényekkel kereskedett vagy olvasott róla és megtetszett neki, ami után jönne hozzánk. Az az iparág, ami köré ki vagyunk specializálódva az egy hype most a köztudatban, ez pedig sokat hozzá tesz a mi jelentkező számunkhoz.

Milyen üzeneted van a jelentkezőknek/jövőbeni tagjaitoknak?

Akik jelentkeztek, ők nagyon jól döntöttek. Mi elmondtuk minden infóestünkön, hogyha mi nem is győztük meg őket, legalább egy diákszervezetbe menjenek el, mert ez egészíti ki az egyetemi létet. Ez nekem olyan, mintha enélkül félig lettem volna itt a BSC alapszakon. Tehát aki már jelentkezett egy jó döntést hozott. Aki esetleg meg nem nyer felvételt, az ne keseredjen el, mert marha sokan jelentkeztek és nem tudunk ennyi embert felvenni és kezelni. Jelentkezzenek tavasszal hozzánk újra vagy akár máshova. Akik viszont felvételt nyertek, azok nagyon sikeresek. Két időpontban jó csatlakozni egy szervezethez. Az egyik amikor még nagyon kezdetleges, mert a saját tevékenységeddel hihetetlen sokkal hozzájárulsz az egészhez. Vagy akkor amikor a szervezet elérte, hogy megérett, amit mi elértünk. Tavasszal volt az első talent programnak a vége és most már ki van építve egy rendszer, nagyon sok lehetőség van benne, nagyon sok olyan kiépített dolog van vagy lesz a következő másfél évben, ami eddig nem adatott meg senkinek. Olyan szakami színvonal lesz, mint a CIB projekt vagy az FMN. Aki most csatlakozott nagyon sok szakmai lehetőséget fog találni, és ugyanolyan jó közösséget, mert ebben szerintem félelmetesen erősek vagyunk. Emellett sok barátot és szakmai kapcsolatot is fog találni, amit később fel tud használni.

Hogyan épül fel a szervezetetek?

A szervezet vállalati struktúrában épül fel, ketten vagyunk társelnökök és alattunk 4 szekció van 4 alelnökkel. Ezek a szekciók a marketing, event management, hr és az investment office. Amelynek részletezése érdekesebb lehet és nálunk egyedi az a investment office, ami a szakmai részért felel a szervezeten belül. Ők szervezik és menedzselik a Talent Programot, ellátják a többi szekciót segítséggel. Ezen felül hozzájuk tartozik a cikk projekt is, amely egy külön csapatot is igényel.

Mi a szervezet legnagyobb szakmai sikertörténete?

Szerintem a legnagyobb sikernek a cikk projektet mondanám, hiszen nagyon sok kiemelkedő helyen jelennek meg azok a cikkek amit a Tagok írnak. Ezen kívül egyre szebben működik az egyetemmel való közös podcastünk is, ami nyáron egy 30 napos periódusban 8. volt az Apple Podcast gazdasági témájában. Covid előtt szerveztünk teltházas 200-300 fős előadásokat is, melyeket szintén egy nagy sikereknek könyveltünk el.

Milyen jelentése van a logótoknak?

A történetéről sokat nem tudok mesélni, mert ezt annak idején az alapítok találták ki, azon belül is nagy valószínűséggel a marketing szekció vezetője készítette el. Azonban ez egy állandó kérdés azoktól akik érdeklődnek a diákszervezet iránt. Többször kaptuk meg ezt a kérdést a Gólyatáborokban is. A logónkon egy bika és egy medve található, ahol a bika éppen legyőzi a medvét, hiszen a tőzsdén a bika piac ami felfelé megy, míg a medve piac hosszas trendet mutat lefelé. Természetesen mindenki azt szereti amikor nyerünk, így ezt szimbolizálja a logó is.

Milyen kurzusrendszerben vehetnek részt a tagok?

Alapvetően ezek szakmai oktatásokat jelentenek, kötelező szakmai kurzusokon kell részt venniük a Tagoknak. Ezek általában 2-4 óra közé tehetők, de ez szintenként változó. Itt szerzik meg az alapvető tudást, amit később ebben a szakmában tudnak hasznosítani. Ez annyiban egészül ki, hogy Q1-ben szükséges néhány piacfigyelő feladatot csinálni és egy nagy évvégi cikket megírni. Q2-ben egy virtuális portfolió versennyel egészül ez ki. Tavaly egy változtatást vezettünk be, így az alap tananyag ebben a félévben lezárul, hiszen igényét láttuk annak, hogy sokkal többet akarnak erről tanulni a Tagok. Q3-Q4-ben már haladó szintre lépünk, ahol megjelenik az opciós határidős termékek, dcf modellezés alapjai és még hasonlók. Most már azon vagyunk, hogy az utolsó félévekben még fakultatív kurzusokkal is egészítsük ki a tananyagokat.

Mi volt a legnagyobb nehézség (a Covid mellett az elmúlt időszakban?

Ez egy jó kérdés. Elsőre nem jut eszembe semmi, ami olyan kihívás lett volna, amit a csapat együtt nem oldott volna meg. Amikor 1,5 éve beütött a Covid, akkor vettünk fel egy évfolyamot. Sajnos az a helyzet nehezítette a dolgunkat, mind szakmailag, mind pedig a közösségi integrációt, így kb csak 25 % a maradt meg annak az évfolyamnak a mai napig. Ott még nem tudtuk jól kezelni a helyzetet, új volt az online rendszer, de most már erre is fel vagyunk készülve.

Milyen terveid vannak elnökként?

Hatalmas bejelentés nem itt fog érkezni, de az elsődleges cél év végére, hogy minél inkább úgy felépítsük a szervezetet, hogy bárki viszi tovább, akkor meglegyen egy erős alap, amit neki csak folytatni kell. Még erősebb alapokra szeretnénk tenni a szervezetet.

Mi a legjobb történeted, amely a BIC-hez kötődik?

Nekem az összes közeli barátom az egyetemről idekötődik. Sorolhatnám a kimerülhetetlen esti bulizásokat, utazásokat és a közös élményeket. Az összes egyetemi storym közel azonos a BIC-s történetekkel. Amit, így kitudnék emelni az a nyári Horvátországi vitorlázás volt, nagyon sok ember eljött és hihetetlen jó hangulat volt. Kiskorom óta közel áll a hajózás, vitorlázás a szívemhez, így számomra ez egy extra élmény volt.