Corvinus HÖK

Interjú Hesz Kata

Elnök, AIESEC

Ki az a Hesz Kata?

21 éves vagyok, most vagyok az utolsó félévemben az egyetemen, Gazdálkodási és menedzsment szakon vagyok. Igazából ami mostanában a mindennapjaimat leírja az a diákszervezeti tevékenység, aminek már harmadik éve vagyok a tagja, az egyetemmel kezdődött nekem.

Van-e Fun Fact rólad?

Van, az, hogy nem szeretek fun facteket mondani magamról. Sosem szokott eszembe jutni semmi ilyenkor magamról.

Hogyan épül fel az AIESEC, milyen a kapcsolat a nemzetközi társszervezetekkel?

120 országban vagyunk jelen és több mint 30 000 tagja van a szervezetnek világszerte. Az országokban vannak helyi bizottságok, ilyen működik jelenleg a Corvinuson is. Ezeket a helyi bizottságokat összefogja egy nemzeti vezetőség és természetesen van nemzetközi is. Így épül fel a szervezet, kicsit olyan mintha Franchise lenne, de nem így működik, alapvetően egy non-profit szervezet vagyunk. Itt a Corvinuson több, mint 50 tagunk van és amikor valaki bekerül a szervezetbe az első félévben alapvetően egy projektben, egy csapatban dolgozik, ez különböző területeken történhet meg. Ha ezek után úgy dönt, hogy szeretné tovább folytatni a tevékenységét a szervezetben, akkor lehetősége van pozíciókra jelentkezni, amelyek fél évre szólnak. Illetve van még helyi bizottságot összefogó felső vezetőség, ahova a pozíciók egy évre szólnak, ők vezetik a helyi bizottságok különböző területeit. Ezt a felsővezetőséget mi Executive Boardnak hívjuk, ugyanis az hivatalos nyelvünk az angol.

Hogyan kerültél a szervezethez?

Engem először a nemzetköziség és ez a nemzetközi hálózat fogott meg, de őszintén nem tudtam sokat a szervezetről, amikor jelentkeztem. A felvételi folyamat úgy néz ki, hogy mindenkinek részt kell venni egy interjún, ez nagyjából ilyen fél órás interjú ahol a szervezettel kapcsolatos és általános kérdéseket kap a jelentkező, illetve van egy Assessment Center, egy csoportos problémamegoldó feladat, amelyen részt kell venni a jelentkezőnek. Ezek alapján születik a döntés, hogy ki nyer felvételt a szervezetbe. Ezt követően van a bevonó tábor, ahol pedig megismerkedik mindennel. A tábor elején van arról szó, hogy hogyan alakult a szervezet, mivel foglalkozik, mi a víziója, mik a főbb értékeik. Nekem ez volt az a pont, ami igazán megfogott, ugyanis teljesen tudtam azonosulni azokkal a célokkal, amit a szervezet kitűzött magának.

Mi volt az első feladatod?

Amikor újonnan bevont tag voltam a bejövő önkéntesekkel foglalkozó részen voltam. Ez a projekt a szociális szektorban működő intézményekhez koordinálta az önkénteseket. Arról szólt a feladat, hogy az önkéntesek beküldött videós anyagaiból kiválasszam a munkára a legmegfelelőbbet, szelekciós feladatom volt, illetve a partnerekkel a kapcsolattartás. Az én felelősségem volt a külföldről érkező önkéntesek segítése is, az egész ideutazási folyamatban, illetve az első pár napban, hogy otthon érezzék magukat.

Említetted, hogy a nemzetközi hálózat is megfogott, a többi nemzetközi szervezettel mennyire szoros a napi kapcsolatotok?

Természetesen elnökként a leghangsúlyosabb a kapcsolattartás, így nekem van lehetőségem a külföldi AIESEC-ekkel is kapcsolatot tartani, mert vannak rendszeresen megszervezett regionális és nemzetközi konferenciák is, amelyek idén sajnos csak online formában tudnak megtörténni, de ezek offline események szoktak lenni, így van lehetőség például Kolumbiába kijutni egy ilyen konferenciára, vagy Törökországba. Nyílván ez egy olyan lehetőség, amikor tudunk beszélni külföldi AIESEC-esekkel is. Volt már rá példa, hogy közös eseményt szerveztünk, amin mindkét helyi bizottság tagjai is részt tudtak venni. Ezek nagyon különböző formában történhetnek meg, lehet személyesebb, de lehet szakmaibb is, ha tanácsot kell kérni például egy új terület bevezetéséről, ami külföldön már bevált.

Mennyi időt fordítottál a szervezetre az évek során?

Az, hogy mennyi időt szántam rá természetesen változott az évek során, mert egyre több felelősséget vállaltam. Új tagként ez igazából ilyen heti 3-4 óra, ami igazából a kötelező rész, amelyet a projektre kell szánni, ilyen közös meetingek és munkaórák miatt. Természetesen ezen kívül nagyon sok más közösségi esemény is volt, amelyet a többi taggal együtt el lehet tölteni. Vezetőként már 5-6 munkaórát is rá kell szánni a projektekre, és természetesen számukra biztosítva vannak a közösségi programok. Felsővezetőként a nagyobb felelősség természetesen még több munkaórát von maga után.

Mit jelent a szervezet neked?

Itt is él az az igazság, hogy annyit kapsz vissza a szervezettől, amennyit te beleraksz. Azt gondolom ez az egész egy olyan dolog, amely megéri a fáradozást. Rengeteg mindent tanulhattam a szervezettől, egyrészt szakmailag, mert sok olyan dolog van, amellyel a tanulmányaimat ki tudtam egészíteni. Számtalan olyan dolog van, amit egyetemen megkaptam elméletben, itt pedig átélhettem gyakorlatban, Másrészt nagyon sok minden fejlesztett engem személyileg is, mert az a közösség amelynek részese tudtam lenni egy abszolút nyitott közösség és nagyon központi szerepet kap az, hogy egymást is fejlesszük és több programban is az kap hangsúlyt, hogy egymást személyesen is fejlesszük (például ilyen a mentorprogram is). Úgy. gondolom, hogy alapból ha egy ilyen szervezet része vagy fejlődsz a mindennapi tevékenység miatt, például én is sokkal nyitottabbá tudtam válni, segített, hogy jobban ki tudjam fejezni magam, illetve segített megtalálni azt amivel foglalkozni szeretnék a jövőben. Több területen tudtam gyakorlati tapasztalatot szerezni, amire másképp nem biztos, hogy lett volna lehetőségem.

Hogyan egészíti ki a tanulmányokat az AIESEC?

Tényleg kicsit úgy működünk, mint egy mini cég. Ahogy más diákszervezeteknél is itt is vannak különböző területek és a csapatvezetők nem csak a funkcionális feladatokért felelnek, hanem azért is, hogy a csapatunkban lévő embereket szakmailag fejlessze. Hasonlóan mint a mentorprogramnál, de ott fontos kiemelni, hogy ott nem csak mint mentorált, hanem mint mentor is fejlődhetsz. Természetesen a nyelvtudásod is fejlődik az itt töltött idő alatt.

A szervezeten belül mennyire használjátok az angolt?

Teljesen, az a hivatalos nyelvünk ezért minden hivatalos platform angolul működik, a belső kommunikációban is angolt használunk. Két éve álltunk át teljesen az ilyen működésre, erre azért volt szükség, mert próbálunk minél több külföldi hallgatót felvenni, illetve mivel nemzetközi szervezet vagyunk, a különböző eseményeken alapból is az angolt kellett használni. Az irodában is angolul próbálunk beszélni, persze ha csak magyarok vagyunk bent akkor nem váltunk át, de minden egyéb esetben igen. A közösségi eseményeinken is mindig van egy-két külföldi tag, így ott is végig angolul beszélünk.

Mekkora a külföldi tagság aránya?

Még lényegesebben kisebb a külföldi tagok száma, de már most is van hat középvezető, aki nem magyar. Próbálunk minél több lehetőséget nyújtani, de nyilván vannak olyan pozíciók amiket nem tölthet be, például sales-es nem lehet, mert a magyar cégekkel kell a kapcsolatot tartani.

Miben vagytok a legerősebbek az egyetemen?

Amiről a leghíresebben vagyunk az a nemzetköziség, erről ismernek bennünket sokan, de a fő tevékenységünk a vezetőfejlesztés és a programjaink eköré vannak szervezve. Akár szakmai gyakorlat cserék, amiket intézünk, nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy a különböző vezetői készségeket fejlesszük, nem csak azokban akik idejönnek és szakmai gyakorlatot végeznek Magyarországon külföldiként, vagy magyarként külföldön, de a tagjaink számára is. Ebbe nyilván nagyon sok minden beletartozik, de ez az amivel elsősorban foglalkozunk. De nagyon nagy az Alumni Network is, ugyanis jövőre lesz 50 éves a szervezet, úgyhogy az évek során egész nagy alumni hálózat jött létre. Nagyon értékes még az itt eltöltött félévek alatt szerzett partnerkapcsolatok is.

Az egyetem után milyen lehetőségek biztosít a szervezet?

Nagyon szervezett módon nincsen alumni mentorprogram, de friss alumnik szoktak még intenzíven részt vesznek a szervezet életében és őket szoktuk még hívni nagyon sok helyre. Odajönnek segíteni, illetve, ha a felsővezetőségben volt valaki tag, akkor utána van lehetőség a nemzeti vezetőségébe is jelentkezni, és ugyanúgy van lehetősége külföldi AIESEC-ben is pozícióba jelentkezni. Az már bejelentett munkalehetőség gyakorlatilag. Minden országban más a kritérium, de igazából következő évben én is bárhova jelentkezhetnék, ha szeretnék és megtalálom azt a lehetőséget.

És van tervben?

Hát azt még nem tudom. még van pár hónapom kitalálni, de ezt még így pontosan nem döntöttem el, hogy szeretném-e folytatni a tevékenységet a szervezetben vagy sem ezt majd még meglátjuk.

És mesterszakosként van lehetőség csatlakozni hozzátok?

Hát alapvetően nem a mesterszakosok a fő célcsoportunk, főleg azért hogy félévre szólnak a pozíciók így nagy valószínűleg nem lenne annyi lehetősége így kipróbálnia magát és az időbeosztás miatt is nehezebb. Tudtommal jelenleg nincsenek mesterszakos tagok, de korábban voltak már tagjaink, de ez nem egy kizáró ok.

Mire vagy a legbüszkébb, amit elnökként elértél?

Sok mindenre, igazából egyrészről a csapatra, akikkel együtt tudunk dolgozni. Úgy néz ki, hogy mindig van egy éves terv amit megtervezünk a szervezet számára, hogy mit szeretnénk elérni, min szeretnénk dolgozni. Amit az első félévre terveztünk, azokból nagyon sok mindent el tudtunk érni. Nyilván az egész ilyen Covid-helyzet hatással volt a tevékenységünkre, ugye nemzetközi cserékkel foglalkozunk leginkább, így az egész megnehezítette a dolgunkat, a határlezárások és minden ilyen egyéb. Úgyhogy így kicsit nehezebb volt, de ennek ellenére sokat tudtunk növekedni számok tekintetében is ebben a félévben. Ahogy mondtam Business Developmentre valamint a többi partnerkapcsolatra is nagyobb hangsúlyt tudtunk fektetni. Az ami szerintem jól működött, annak ellenére hogy az előző félév nagy részét online kellett tölteni annak ellenére sikerült bevonnunk tagokat, akik még mindig a szervezet részei és maradtak és jelentkeztek középvezetői pozíciókra is. És még ebben a térben is tudtuk motiválni az embereket és átadni hogy igazából miről is szól a szervezet. És ez mindenki számára kicsit nehéz volt az előző félévben, évben.

Mi volt a legnagyobb probléma, amellyel elnökként szembe kellett nézned?

Elég komplex a feladatkör, amivel foglalkozom, merthogy minden területnek van elnökhelyettese, és igazából ők azok, akik leginkább ismerik az adott részleget. Ők felelnek ezért, viszont értük pedig én felelek, nagyon sok külön területbe kell belelátnom, értenem, felügyelnem, ami igazából még nekem is új és éppen beletanulok az egészbe.

Szerintem az is így nehéz volt, hogy az előző félév kapcsán elnökként viszonylag korlátozottabb, hogy milyen platformon tudok a tagsággal találkozni, mert nem velem vannak a meetingjeink vagy ilyesmi, hanem a közvetlen felettesével. Így, hogy nem tudtunk irodába járni, nem tudtam őket látni, nagyon kevés volt a platform, ahol megtudtam velük ismerkedni, ez volt a neheze.

Mit éreztél a legnagyobb sikernek személyesen és a szervezet számára, mióta itt vagy?

Szerintem a szervezet számára egyébként az idei évet tekintve sikerült kettő új területet is megnyitni, ami tavaly nem volt a szervezetben csak korábbi években és ez a Kimenő Szakmai Gyakorlat terület és a Business Development terület. Ezáltal is színesíteni tudtuk azt, hogy mivel foglalkozunk. Az is siker, hogy az egész online élet ellenére is fenntudtunk maradni és még így is vannak helyzethez képest jó eredményeink, akár nemzetközi szinten is. Örülök, hogy a brand, ami kialakult a corvinusos AIESEC közösségről azt meg tudtuk tartani ezekben az években is. Személyes sikernek könyvelem el a kapcsolatokat is, amiket ki tudtam alakítani amióta a szervezetben vagyok, akár partneri kapcsolatok, akár a baráti kötelékek.

Körülbelül hány emberrel ismerkedtél meg?

Hát nem is tudom nagyon sok, hát szerintem az ezres nagyságrend már biztos meg van. A tagság is cserélődött az évek során és minél magasabb pozícióban voltam annál szélesebb volt az a kör, amelyen együtt dolgoztam emberekkel.

Mi az a történet, ami mindig megmosolyogtat?

Kettő jutott eszembe. Az első amikor újonnan bevont tag voltam és mondtam, hogy a szelekcióért feleltem akkor. Győrben volt egy partnerünk egy gyerekotthon és hozzájuk jött 2 szingapúri lány és én mentem ki értük a reptérre én raktam fel őket a vonatra. Szerveztünk programokat is nekik, de nem volt olyan egyszerű elugrani ide Budapestre csak úgy. Viszont mikor mentek haza egy pár nappal hamarabb eljöttek Budapestre, hogy itt is megnézzék a várost és akkor tudtam velük találkozni és 3-4 órán keresztül ültünk egy kávézóban és beszélgettünk. Ez egy nagyon emlékezetes élmény volt. Tényleg így otthon mit csinálnak mit tanulnak és az itt töltött 6 hetük alatt milyen volt az önkénteskedés. nagyon jó volt, hogy csak beszéltünk. Ekkor éreztem először azt, hogy értékes az, amit csinálunk, mint szervezet.

Ez hány hónappal a felvételed után történt ez?

Nagyjából 4 hónappal utána. Rövid idő alatt is ilyen jó feladatokat kapsz. megvan a lehetőséged megismerni különböző kultúrákat.

Milyen főbb céljaid és terveid vannak a szervezettel?

Helyi szinten igazából még a következő 5 hónapban, egész szervezetileg célunk, hogy az egyetemi láthatóságunkat növeljük és jobban részt vegyünk az egyetem és HÖK által nyújtott lehetőségeken, hogy minél többen megismerkedhessenek a szervezettel. Továbbá nagyobb hangsúlyt szeretnénk fektetni arra, hogy tényleg olyan platformokat teremtsük, amelyek az érdeklődök és a tagjaink számára is személyes legyen és a szakmai fejlődésre vonatkozzon. Ezzel kapcsolatban lesznek eseményeink a félév során, amivel majd foglalkozunk. Próbálunk hangsúlyt fektetni arra is, hogy ne csak az AIESEC-es közegben mozogjunk, hanem hogy a külsős érdeklődök számára is hasznos legyen. Illetve, egész szervezeti cél, hogy minden 3 évre előre készülünk egy vizióval, amit mi direction-nak hívunk. A legutóbbi ebben az évben fog véget érni, így a mi feladatunk az, hogy a következő 3 évre megalkossuk, hogy milyen képet képzelünk el a szervezetnek és hol szeretnénk látni majd a corvinusos AIESEC-et 3 év múlva.

Utolsó kérdés. Mostani fejjel milyen tanácsokat adnál az akkori felvett Hesz Katának?

Hát elcsépelt, de nem mondanám, hogy csinálja másként, mert igazából eljutottam ide, de mindenképp tanácsolnám, hogy használja ki a lehetőségeket, amik előtte vannak. Ne féljen beleadni minden energiát, amit bele kell tenni, mert meg fog térülni a későbbiekben.

[/et_pb_te